Domů Blog

Od běžných jízdních kol k elektrokolům

01
ZÁŘ

Od běžných jízdních kol k elektrokolům

Autor: Stratílek Dům sportu

Kdo často jezdí po cyklostezkách i běžných komunikacích, nemohl si nevšimnout masivního rozšíření tzv. elektrokol – v posledních několika letech došlo doslova k raketovému nárůstu jejich obliby. V západní Evropě se jich v současné době prodává dokonce víc než klasických kol.

Od běžných jízdních kol k elektrokolům

Mění se rovněž struktura zákazníků – stále více si je kupují i mladší lidé. Elektrokola se postupně vyvinula – od těžkopádných cestovních kol s olověnými akumulátory s malým dojezdem až k současným špičkových sportovním modelům s plným odpružením, výkonným motorem umístěným v rámu kola a vysoce kapacitní lithiovou baterií skrytou v dolní rámové trubce. V současné době je tedy možné zakoupit mnoho typů elektrokol – městská (cestovní) s nízkým nástupemhorská či crossová sportovní, skládací či dokonce stabilní elektrotříkolky určené pro osoby se sníženou pohyblivostí. Mezi nejčastější důvody, proč se stát majitelem elektrokola, patří postupné nezvládání fyzické námahy při jízdě na běžném kole – nejčastěji kvůli zdravotním problémům ve starším věku, dále pak velké rozdíly ve fyzické kondici mezi partnery, kteří spolu chtějí sdílet krásy cyklistiky, ale jeden z nich (nejčastěji manželka) nezvládá tempo a délku společných výletů. Ve větších městech pak pohodlnější a rychlejší dojíždění do práce. Mladší zákazníky pak láká adrenalinové sportovní vyžití v náročném horském terénu – při použití sportovních celoodpružených elektrokol si může užít náročné technické sjezdy i výjezdy bez nutnosti používat lanovky či jiného dopravního prostředku.

Při výběru vhodného typu je dobré ujasnit si předem následující otázky - za jakým účelem si elektrokolo pořizuji, kde budu převážně jezdit, jak často a jak dlouhé trasy budu jezdit, zda potřebuji rám se speciálními vlastnostmi a kolik peněz do koupě hodlám investovat. Je bezpodmínečně vhodné nakupovat u specializovaných prodejců jízdních kol a elektrokol, kteří jsou odborně způsobilí a dokážou Vám s jeho výběrem poradit a poskytnout Vám kvalitní servis v době záruky i po jejím uplynutí. Vyvarujte se nákupu v supermarketech a u jiných neodborných prodejců!

Co je to vlastně elektrokolo? Je to běžné jízdní kolo doplněné o elektricky pohon pomáhající při jízdě. Funkce motoru je aktivována šlapáním, které je snímáno speciálním senzorem umístěným ve šlapacím středu. I na elektrokole tedy musíte šlapat, motor vám pouze pomáhá. Elektrokolo je možné uvést do pohybu i bez šlapání, ale nanejvýš do rychlosti 6 km/h, např. pro asistenci při tlačení do prudkého kopce nebo rozjíždění. Maximální výkon motoru je stanoven na 250W a maximální elektrické napětí celého systému může být 48V. Maximální rychlost, do které elektrický pohon pomáhá, je 25 km/h. Když dosáhnete této rychlosti, motor se automaticky vypíná. Pokud se baterie vybije nebo systém vypnete, můžete na elektrokole jet jako na běžném jízdním kole bez jakéhokoliv odporu.

Chcete vědět více? Přečtěte si náš e-book

Zobrazit více aktualit