Domů Blog

Aktuální situace na trhu s jízdními koly

15
ÚNO

Aktuální situace na trhu s jízdními koly

Autor: Kopecký Lukáš

Vážení zákazníci, dovolujeme si Vám nabídnout stručný pohled na současný stav a vývoj trhu s jízdními koly.

Aktuální situace na trhu s jízdními koly

Dům sportu Stratílek je firma, která se v této oblasti pohybuje již téměř 30 let a za tuto dobu jsme nasbírali mnoho zkušeností. Jsou za námi desítky tisíc prodaných kol a stejné množství (jak doufáme) spokojených zákazníků. Díky nadstandardním vztahům s mnoha producenty jízdních kol a elektrokol Vám můžeme poskytnout informovaný pohled do zákulisí.

Loňská sezóna byla charakteristická pokračujícími zpožděními v dodávkách kol spojených s důsledky pandemie nemoci COVID-19. Tyto problémy se samozřejmě přenášejí i do aktuálního roku. S následky krize se potýkají všichni výrobci jízdních kol a komponentů. Jedním s největších problémů je velký skluz ve výrobě, který narostl z 2-3 měsíců na aktuálních 18-24 měsíců. Toto zpoždění je způsobeno hlavně výpadky v dodávkách energie v Číně, nedostatkem materiálu a výrobními omezeními spojenými s pokračující pandemií COVID 19.

K výše uvedené situaci se přidal ještě ohromný celosvětový nárůst poptávky po jízdních kolech a komponentech (díky pandemii zažila cyklistika velký boom). Toto vše způsobilo bezprecedentní situaci na trhu, kdy někteří menší prodejci již v průběhu loňské sezóny neměli svým zákazníkům co nabídnout – sklady se vyprázdnily.

Aby toho nebylo málo, výše uvedené problémy doplnil též nedostatek přepravních kontejnerů, který vede k prodloužení doby přepravy a jejímu masivnímu zdražení. To bohužel způsobilo nárůst ceny jízdních kol a komponentů.

Naše firma díky dlouholetým zkušenostem, dobrým vztahům s výrobci a finanční síle nebyla touto krizí výrazně zasažena – naše sklady nezůstaly nikdy prázdné a svým zákazníkům jsme vždy dokázali nabídnout odpovídající modely jízdních kol. Ale samozřejmě díky nebývalé poptávce nebyla nabídka modelů tak široká a pestrá jako v „normálních letech“ a některé typy zejména dětských a horských kol nebyly již na konci loňské sezóny dostupné. Na tuto situaci jsme samozřejmě zareagovali zvýšením objednávek na letošní sezónu. Některé dlouho očekávané modely již dorazily na naše prodejny a proto jsme nyní schopni nabídnout svým zákazníkům dostatek kol. Týká se to i dětských kol a elektrokol.

Nejnovější modely elektrokol od značek Author, Crussis a Lovelec již stojí na našich pobočkách a čekají na svého zákazníka. Pokud chcete potěšit svého sportovně založeného blízkého člověka, který ale již nemá tolik fyzické kondice (nebo ho trápí zdravotní omezení), neexistuje v současné době lepší volba než kvalitní elektrokolo.

Pokud se týká výhledu na letošní sezónu, jsme přesvědčeni, že máme objednáno dostatek kol a komponentů pro uspokojení poptávky všech našich zákazníků. Ale vzhledem k tomu, že ne všichni v této cyklistické branži mají takové možnosti, známosti a nepracují s předobjednávkami (objednáváme kola na dvě sezóny dopředu), tak nemůžeme garantovat, že bude v České republice dostatečné množství kol, které by vydrželo po celou sezónu a uspokojilo by tak stále se navyšující poptávku.

Proto doporučujeme všem našim zákazníkům, aby plánovaný nákup neodkládali a již nyní se přišli podívat na naše pobočky v Litomyšli, Hradci Králové a Poličce, kde naleznou široký výběr kol a elektrokol. A pokud vysněný typ aktuálně nenaleznou, mohou se u našich odborníků informovat na případný pozdější termín dodání, vytvořit si závaznou rezervaci tak, aby měli jistotu, že jim vybraný model neuteče. Případně je možné vybírat na našem e-shopu www.stratilek.cz

Těšíme se na Vás!

Zobrazit více aktualit