Domů Blog

Aktuální trendy v cyklistice

11
BŘE

Aktuální trendy v cyklistice

Autor: Kopecký Lukáš

Jako firma s dlouholetou tradicí, mnoha zkušenostmi s prodejem kol a nadstandardními vztahy s výrobci a dovozci kol máme ty nejlepší informace o novinkách a trendech v cyklistice. Můžeme tak našim zákazníkům nabídnout stručný pohled na současný vývoj v tomto oboru, co je právě in a co frčí.

Aktuální trendy v cyklistice

Asi nejvýraznější je stále narůstající zájem o elektrokola. Uvnitř této kategorie je znát příklon zákazníků k modelům s integrovaným středovým motorem a baterii skrytou uvnitř rámu. Stejně jako u běžných kol se také klade důraz na integraci bowdenů a hadiček dovnitř rámu tak, aby design kola byl co nejméně rušen změtí kabelů. Pokračuje také zvyšování kapacity akumulátorů. Je tak zajištěn dostatečný dojezd i v náročných podmínkách (hory, terén apod.). Na opačném spektru jsou levnější městské modely pro nenáročné zákazníky spíše seniorského věku, kterým tato elektrokola slouží k mobilitě, nákupům či krátkým výletům. Tito zákazníci ocení nízký nástup, kompletní výbavu a pohodlný posed.

Podívejte se na naši nabídku elektrokol se středovým motorem.

Na trhu se již také zabydlely tzv. gravely – sportovní kola se zahnutými řidítky (berany) a silnějšími crossovými plášti. Jejich hlavní výhodou je rychlost na silnici i polních cestách a univerzalita díky možnosti osazení nosiči, blatníky a mnoha typy brašen. Okolo gravel kol se vyvinula určitá komunita lidí, kteří vyznávají podobné myšlenky a chtějí si cyklistiku užívat bez stresu ze závodů, silného provozu na silnicích a preferují svobodu, volnost a pohodovou atmosféru. Výrobci tomu pomáhají originálními stylovými designy a širokou nabídkou speciálních dílů a doplňků.

Podívejte se na naši nabídku gravelových kol

U běžných kol dochází v high-end segmentu ke stále větším příklonu k elektronice, bezdrátovému ovládání a maximální integraci všech komponentů. Vidíme zde tak bezdrátové ovládání řazení a teleskopické sedlovky, automaticky řízené odpružení, radary či světla spolupracující s tréninkovými či navigačními computery, měřiče výkonu a další technické vychytávky.

Podívejte se na naši nabídku top modelů

U sportovních silničních kol je v současnosti zaklínadlem aerodynamika, které se někdy obětuje i lehce vyšší hmotnost celku. Ta je doprovázena pokračujícím rozmachem kotoučových brzd a bezdušových plášťů. I zde je samozřejmě zastoupena elektronika. Vidíme tak čistá aerodynamická kol s naprosto ukrytou kabeláží, jejichž rámy připomínají dřívější časovkářské speciály.

Ve střední a nižší třídě pokračuje příklon k jednopřevodníkovým sadám (nejčastěji s 12ti rychlostními kazetami). I zde dochází stále více k ukrývání kabeláže dovnitř rámu. Jednoznačně zde vládnou horská kola s 29“ plášti, která jsou nejuniverzálnější volbou sportovně rekreačního jezdce, který chce jedno kolo na všechno. Pouze pro ženy, juniory a jezdce malých postav se stále nabízejí horská kola s rozměrem 27,5“

Podívejte se na naši nabídku horských kol

U dětských a juniorských modelů též začínají kralovat jednopřevodníky s řazením bez přesmykače. Tento systém je jednodušší na ovládání a pomáhá snižovat hmotnost celých kol. Rozšiřuje se také nabídka kol s většími průměry 27,5“ a 29“ už pro děti ve věku 10-15 let. I oni tak můžou využívat benefity menšího valivého odporu a lepší průchodnosti terénem.

Podívejte se na naši nabídku dětských kol

Klasická crossová a trekkingová kola jsou stále v nabídce a dokonale uspokojí tradiční rekreační jezdce a cykloturisty, kterým nabídnou pohodlný posed, snadné ovládání a lehkou jízdu na silnici i polních cestách. I zde je ale znát trend v podobě použití silnějších plášťů, robustnějších odpružených vidlic a sportovním vzhledu. Je tak možné, že tato kategorie v budoucnu splyne s horskými koly.

Podívejte se na naši nabídku crossových kol

To byl náš stručný pohled na aktuální trendy v cyklistice, sezóna je v plném proudu a na našich pobočkách čekají stovky kol na svého zákazníka. Nakupujte tam, kde je největší výběr a nejlepší ceny – naši zkušení a odborně vyškolení prodavači na pobočkách v Litomyšlia Hradci Králové Vám pomůžou s výběrem toho nejvhodnějšího kola právě pro Vás.

Zobrazit více aktualit