Domů Blog

Běhání na podzim

05
LIS

Běhání na podzim

Autor: Stratílek Dům sportu

Podzimní období je vhodné pro běžce.

Běhání na podzim

Běhání na podzim? Jednoznačně ANO!

V následujícím článku vám přiblížíme, proč právě podzimní období je vhodné nejen pro běžce, kteří se tomuto sportu věnují pravidelně, ale také pro úplně nováčky – začátečníky, kteří s touto aktivitou chtějí začít, ale nemohli se k této činnosti dosud dokopat. Poradíme Vám, jak se do chladnějšího a sychravého počasí obléct a obout nebo jaké doplňky bude vhodné pořídit, aby vás nic nezaskočilo a užili si běh naplno.

Proč začít běhat na podzim?

1. Je dýchatelno. Vzduch není přehřátý jako v létě, kdy většina lidí chodí běhat, nemluvě o běhaní ve městech, která jsou na tom mnohem hůře a teplo na vás sálá ze všech stran. Běhání ve vedru vás akorát utaví a následná bolest hlavy na sebe nenechá dlouho čekat. Na podzim si s vedrem nemusíte lámat hlavu a běhání bude o dost příjemnější.

2. Pořídíte si nové oblečení do běžeckého šatníku, což slouží mimo jiné také jako motivace pro další běhání. Kdo by nechtěl vyběhnout v té nové mikině a elasťákách, že?

3. Všude je méně lidí, což je také o dost příjemnější, než se přetahovat o místo na narvané pěší stezce či v parku. Letní běžci jsou zalezlí doma a hudrují nad špatným počasím, zato vy si užíváte volnosti při běhu a děláte něco pro své zdraví.

4. Barevná kulisa podzimu. Člověk se cítí tak nějak líp, když běží všemi barvami prozářenou přírodou, lesem, parkem. Vykouzlí to úsměv na tváři a rozhodně zlepší náladu.

5. Venku příjemně, doma po doběhu ještě lépe! Představte si, jak si jdete v podvečer zaběhat, venku se smráká, vrátíte se domů mírně znaveni, dáte si osvěžující sprchu a poté zalezete pod teplou deku s nějakou teplou dobrotou k tomu. To je odměna za vynaložené úsilí.

6. Výčitky na Vánoce? Na ty můžete zapomenout! Pokud budete na podzim až do Vánoc, případně i přes Vánoce trénovat běháním, nebudete se muset žinýrovat u štědrovečerní večeře ani u cukroví. Kdo by si toto chtěl odepřít, že?

Jak se na to správně obléknout?

Jak se říká: „Není špatného počasí, ale pouze špatného oblečení“. V tomto období je nutné počasí bedlivě sledovat. Jsou dny, kdy je venku krásně, teplo a člověk by mohl vyběhnout skoro v letním. Naproti tomu jsou tu dny, kdy by „ani psa nevyhnal“, a kdy i většina běžců doma opravdu zůstane. Ale není třeba se bát zimy ani trochy deště. Pokud se po doběhu máte možnost převléct do suchého, směle do toho!

Při běhu v chladnějším a nevlídném počasí nejen na podzim je důležité myslet na tyto tři body:

  1. vrstvení oblečení
  2. dobré boty
  3. bezpečnost

Vrstvení

Začněte první vrstvou, která by měla být co nejvíce přilnavá k tělu, aby správně fungoval odvod potu od něj. Měla by být maximálně prodyšná, měkká a také zabezpečit tepelný komfort. Proto zvolte tak teplý materiál, jak je to do venkovního počasí nutné a kolik toho chcete uběhnout. Ideální variantou do chladnějšího počasí je termo triko s dlouhým rukávem, případně i stojáčkem ke krku kvůli ochraně před studeným větrem.

Následuje druhá vrstva, kterou je radno použít při teplotách blížících se nule, nebo pro zimomřivější jedince při teplotách vyšších. Pokud si ale jdete zaběhat v podzimním mrholení a obecně je vám při běhání spíše teplo, můžete tuto vrstvu vynechat. V případě ranního mrazíku určitě použijte teplou prodyšnou funkční mikinu, nejlépe také se stojáčkem.

Třetí vrstva by měla být voděodolná a větruvzdorná. Ideální je zvolit lehkou bundu s těmito parametry, minimálně alespoň na zádech a na trupu. Tato bunda nemusí být nijak extra teplá, to zajišťují již vrstvy předešlé. Třetí vrstva plní funkci ochrannou před okolním prostředím a měla by vás udržet v suchu. V neposlední řadě by se měla postarat i o vaši bezpečnost za šera, v mlze, za deště či ve tmě. Proto určitě volte varianty s různými reflexními prvky, případně použijte dodatečné pásky na ruce a nohy nebo reflexní běžecký pás.

Oblečení na dolní polovinu těla volte podle venkovní teploty a vašich potřeb, nejčastěji ¾ kalhoty nebo klasické dlouhé elastické kalhoty. Určitě oceníte i kapsičku, například na klíče od auta či bytu.

Když je venkovní teplota pod 10 °C, je rozdíl mezi touto teplotou a fyziologickou teplotou člověka (36 – 37 °C) více než 25 °C, cože je pro člověka již náročnější hranice a tělo je zatěžováno. Subjektivní teplota může být ale i nižší nebo naopak vyšší, například při silném studeném větru či ve vyšších nadmořských výškách na přímém slunci.

Již při teplotě pod 10 °C je tedy pro trénink dobré zvážit využití lehké běžecké čepice a rukavic, samozřejmě vhodných vrstev na těle a případně větrovky.

Kvůli nevyzpytatelnému podzimnímu počasí bude nezbytné pořídit více oblečení. Při oblékání se můžete orientovat podle venkovní teploty:

12 °C – oblékněte se tak, jako byste šli do města nebo na procházku ve 20 °C (triko + běžecká mikina)

0 °C – oblečte se tak, jako při 8 °C (termo triko s dlouhým rukávem + běžecká mikina nebo nepromokavá větrovka)

Důležité je, nenavléct se až příliš! Při fyzické aktivitě znatelně stoupá teplota těla. To potom při delším běhu stoupá riziko nachlazení nebo si prostě běh vůbec neužijete, protože si celou dobu budete vyčítat, že jste to s oblékáním přepískli. Obecně platí, že když vyjdete z domu, měli byste být oblečení tak, abyste cítili mírný chlad, který ale nebude nepříjemný.

Pokud si nejste jistí s počtem vrstev, raději si vezměte jednu vrstvu navíc. Pokud vám bude moc teplo, schováte vrstvu do ledvinky nebo si ji můžete dát zezadu za pás od kalhot. Tam nebude vadit a budete mít ruce prázdné.

Boty do nepohody

Výběr bot je alfou a omegou běžeckého sportu. Venku nás v tomto období čeká mnoho nástrah, počínaje kluzkým spadaným listím, bahnem a konče možnou ranní námrazou. Na podzim musíme brát zřetel na to, v jakém prostředí budeme běhat. Pokud budete běhat pouze v okolí domu ve městě či parku, bude dostačující silniční obuv. Ovšem buďte opatrní na již zmíněné mokré listí na silnici. To může být velice zrádné a nebezpečné. Vydáte-li se běhat ale například do lesa nebo to ztíženého terénu, bez trailových bot se neobejdete. Jde o boty, které mají dostatečný vzorek a mají protiskluzovou podrážku. Podrážka dokáže perfektně odvádět nečistoty a bahno (příp. sníh) a nedochází k nebezpečnému prokluzování.

Ohledně materiálu je tu ještě jedno téma, zda volit membránovou obuv či nikoliv. Pokud neplánujete vyloženě boty máčet ve vodě, je membrána v podstatě nadbytečná. Bez membrány bude noha lépe dýchat a nebude se tolik dusit jako v botách membránových. U bot silničních je tedy membrána skoro zbytečná, u trailových bot je volitelná podle tipu terénu.

Myslete na svou bezpečnost a buďte vidět!

Na podzim se vždy mění čas a bývá brzy šero a tma, kolem půl páté nebo i čtvrté hodiny odpoledne. Co si budeme povídat, většina z nás se teprve vrací z práce domů nebo dokonce i později. Máme tu tedy dvě možnosti. Buďto přizpůsobíte dobu tréninku a budete chodit běhat ráno, nebo budete běhat i za tmy.

Při běhu za šera a za tmy je nutné používat oblečení a boty s reflexními prvky, případně speciální svítivé odrazky, které se přichytí na lýtko a na paži. Bezpodmínečně je nutné pořídit si čelovku! Nejen že vy budete vidět pro ostatní, ale hlavně i vy uvidíte, kam šlapete. Čelovka by neměla chybět ve výbavě každého běžce.

Ještě jedna rada nad zlato, svou oblíbenou hudbu raději nechte doma. Pokud bude špatně vidět nebo bude mlhavo, můžete zareagovat díky svému sluchu a předejít tak případnému maléru.

Doufáme, že Vám tento článek byl přínosem a alespoň některé přiměl k výběhu ven i v tomto ročním období.

Běhu zdar!

Team Domu sportu Stratílek

Zobrazit více aktualit