Domů Blog

Chystáte se na hory? Poradíme Vám, na co si dát pozor

02
ÚNO

Chystáte se na hory? Poradíme Vám, na co si dát pozor

Autor: Kopecký Lukáš

Plánujete vyrazit na hory s rodinou? Ať už jste začátečníci či pokročilí, vyrážíte do českých hor nebo do zahraničí, poradíme Vám, na co se zaměřit, aby se Vaše dovolená neproměnila v noční můru. Upozorníme na důležité věci, které si nesmíte zapomenout přibalit, dále připomeneme možná rizika a nebezpečí, které Vás na horách mohou ohrozit.

Chystáte se na hory? Poradíme Vám, na co si dát pozor

Kam vyrazit?

Začneme obligátní volbou destinace – věčný spor o tom, zda jsou lepší naše hory či Alpy asi nerozsoudíme, ale můžeme Vám přinést několik postřehů o tom, co která volba obnáší a konkrétní plusy a mínusy obou variant.

  • české hory 
    • Výhody: lepší dopravní dostupnost, obvykle nižší ceny ubytování i skipasů
    • Nevýhody: nižší nabídka sjezdových tratí, možné fronty u lanovek a vleků, vyšší hustota lyžařů na sjezdovkách, menší jistota dobrých sněhových podmínek
  • zahraničí (obvykle Alpy)
    • Výhody: větší nabídka sjezdových tratí, jistota dostatku sněhu, kvalita poskytovaných služeb
    • Nevýhody: horší dopravní dostupnost, vyšší cena

Máte mezi členy rodiny úplné začátečníky a zároveň i pokročilé lyžaře? Pak nezapomeňte při volbě destinace zvážit, zda je vybrané horské středisko vhodné pro všechny členy rodiny. Zohlednit je třeba nejen zkušenosti a věk dětí, ale také třeba nabízené aktivity pro děti (lyžařské či snowboardové školy, herny apod.).

Co nezapomenout zajistit před odjezdem?

Než vyrazíte na hory, pečlivě si zkontrolujte Vaše vybavení. Lyže a snowboard svěřte do péče kvalitního servisu, kde Vám je profesionálně připraví a Vy budete mít jistotu, že jsou v naprostém pořádku. Stejný servis dopřejte i dětským lyžím. Ujistěte se, že Vaše děti mají adekvátní vybavení vzhledem ke svému věku, výšce a lyžařským schopnostem. Zároveň nepodceňujte nastavení bezpečnostního vázání a jeho seřízení podle váhy a zkušenosti jezdce. Pokud vybavení nemáte, můžete si ho výhodně zakoupit v našem skibazaru. Nabízíme širokou nabídku sjezdových lyží, bot a hůlek od základních dětských modelů až po sportovní lyže vyšších tříd.

Naše firma Cyklo Stratílek nabízí dlouholeté zkušenosti v přípravě lyží a snowboardů, kvalitní servisní vybavení a individuální přístup. Naši mechanici procházejí každoročně mnoha školeními a sledují tak nejnovější trendy v oboru.

Mezi poskytované služby patří strojní i ruční servis sjezdových lyží, montáže a seřízení vázání, opravy skluznic, ruční broušení hran a voskování dle přání zákazníka atd. Dále ruční servis snowboardů a běžeckých lyží a další související práce. Toto vše za nejlepší ceny a s krátkými dodacími lhůtami.

Před každou cestou si vždy sjednejte cestovní pojištění pro celou rodinu. Je třeba vybrat správně, náklady na ošetření komplikovanějšího úrazu spojeného s operací a zajištěním převozu do ČR se totiž mohou vyšplhat k astronomickým výškám. Zároveň nezapomeňte na pojištění odpovědnosti za způsobenou škodu. Zkontrolujte platnost cestovních dokladů a platebních karet, mějte s sebou také menší hotovost. V konkrétním středisku si pak uložte číslo na horskou službu a také kontakt na Vaši pojišťovnu.

Máte doma začátečníka?

Pokud je Vaše dítě naprostým začátečníkem, doporučujeme svěřit ho do lyžařské školy, kde ho odborně vyškolení instruktoři dokáží naučit prvním lyžařským krůčkům bez stresu a hravou formou. Rodiče obvykle nejsou nejlepšími učiteli, dítě je někdy nerespektuje a dochází ke konfliktům. Zároveň obvykle nemají potřebné znalosti a nedokáží metodicky správně vyučovat. Vznikají tak nesprávné návyky, kterých se pak dítě těžko zbavuje. Při kolektivní výuce v lyžařské škole je dítě daleko spokojenější, odvážnější a dělá rychlejší pokroky. A rodiče ocení možnost v klidu si užívat vlastního lyžování. Vyplatí se také rezervovat výuku s instruktorem s dostatečným předstihem, aby byla jistota volné kapacity.

Na co si dát pozor při samotném lyžován?

  • Oblečení

Abyste si lyžování užili za každého počasí, je třeba se správně obléknout. Oblečení je ideální vrstvit a to tak, aby bylo možné případně vrstvu odebrat i naopak ubrat. Základem by mělo být funkční termoprádlo doplněné o další funkční vrstvy podle venkovní teploty, speciální lyžařské ponožky dobře odvádějící pot a kvalitní nepromokavé lyžařské kalhoty a bunda. Samozřejmostí jsou také kvalitní rukavice (pro zimomřivé jsou nejlepší palčáky), a v případě silného mrazu oceníte také lyžařskou kuklu, která zahřeje a bude odvádět pot. Vzhledem k tomu, že děti často padají, je vhodné přibalit pro ně i náhradní sadu oblečení, aby se mohly převléknout. Naše firma Cyklo Stratílek Litomyšl nabízí širokou nabídku funkčního oblečení od renomovaných značek Craft, Sensor, Silvini a dalších.

  • Bezpečnost

Na sjezdovku nikdy nevyrážejte bez ochranné přilby se štítem či brýlemi (ve většině zemí je to u dětí povinná výbava). Ideálním doplňkem je také chránič páteře, který ochrání páteř a horní část těla v případě nehody. S výběrem přilby, chráničů a dalších doplňků Vám rádi pomůžeme na naší prodejně Cyklo Stratílek Litomyšl. Nezapomeňte, že v horských střediscích se vždy musíte pohybovat pouze po vyznačených trasách a sjezdovkách. Takový freeride mimo sjezdovku Vás tak může stát nejen tučnou pokutu, ale v případě nehody či dokonce laviny také zdraví či dokonce život. Pokud se chcete vydat mimo sjezdovky do volného terénu, vždy zvolte doprovod místního placeného průvodce, který zná terén a dokáže minimalizovat případná rizika.

  • Při jízdě na sjezdovce

Pokud se na sjezdovku vydáváte s dětmi či začátečníky, vždy vybírejte svahy s adekvátní obtížností a mějte děti pod kontrolou. Dítě vždy nechte jet před sebou a korigujte jeho směr a rychlost, aby nedošlo k pádu či ohrožení dalších lidí na sjezdovce. Doprovod mu vždy dělejte také na vleku či lanovce. Dodržujte zásady pohybu na sjezdovce, které bývají obvykle vyvěšeny u nástupních prostor lanovek či vleků. Svým příkladem veďte děti ke slušnému a ohleduplnému chování.

  • Počasí

Počasí v horách se často mění a náhlé výkyvy teplot, silný vítr, mlha či sněžení představují velké riziko. To platí zejména při pohybu mimo sjezdovky, na běžkařských výletech či výpravách na sněžnicích. Pokud se proto chystáte na celodenní lyžovačku či výlet na běžkách, vždy s sebou mějte dostatečné množství pití, jídla a oblečení pro případ, že by se výrazně ochladilo. Nezapomeňte s sebou také vždy mít nabitý mobilní telefon. Ideálně i s nainstalovanou aplikací Záchranka, která Vám usnadní řešení krizových situací.

Přejeme Vám parádní dovolenou plnou skvělých zážitků!

Zobrazit více aktualit