Domů Blog

Co je to pumptrack a jak na něm jezdit?

06
ZÁŘ

Co je to pumptrack a jak na něm jezdit?

Autor: Kopecký Lukáš

Vše o jízdě, technice a vybavení pro jízdu v pumptracku

Co je to pumptrack a jak na něm jezdit?

Pumptrack je uzavřený, uměle vytvořený okruh pro jízdu na kole, který je možné projíždět i bez šlapání. Okruh je tvořený vlnkami a klopenými zatáčkami, které umožňují udržovat a zvyšovat rychlost. Princip pumptracku spočívá v tom, že kolo je poháněno setrvačností a jezdec mu v tom pomáhá pohybem těla a střídavým tlakem na přední a zadní kolo, tak zvaným "pumpováním".

Je to ideální nácvik rovnováhy, ovládání a získání základních dovedností na jízdních kolech, zároveň je to výborný prostředek pro zábavu a pilování technických dovedností.

Pumptrack je místo, které dělá radost malým i velkým bajkerům. Těm, co to teprve s respektem zkouší nebo pokročilým jezdcům, kterým manuál už není cizí. Ať jezdíš na dvou kolech, čtyřech kolečkách nebo se odrážíš, je ti 10 nebo 60.

Asfaltová dráha je vhodná pro kola, skateboardy, longboardy, freestyle koloběžky a in-line brusle.

Pumptracky se skill zónou nebo příměstské traily se stávají nedílnou součástí městských sportovišť.

S jakým kolem vyrazit na pumptrack? Ideální je pevné kolo

Když se budeme bavit o vhodném kole, tak ideální je na pumptrack pevné kolo, které nepruží. Pokud má jakékoli odpružení, tak se jízda zpomaluje. Když se použije pevné kolo s odpruženou vidlicí, tak je lepší ji zamknout, aby nepružila (pokud to lze). A co nejvíce zasunout sedlovku a snížit tak sedlo – je to lepší pro ovládání kola.

Kdo už na pumptracku trochu umí, tak největší zábavu zažije na BMX kole. Je malé, hravé a rychlé. No a největší výzvou na pumptracku je kolo freestylové. Rozhodně není vhodné chodit na pumptrack  s městským či sjezdovým kolem.

Určitě to chce nějakou bezpečnostní výbavu. Alespoň základ v podobě helmy a základních cyklistických rukavic. Pro začátečníky jsou vhodné i chrániče kolen a loktů.

Vhodná kola i doplňky je možné zakoupit v našem obchodě Cyklo Stratílek Litomyšl.

Na pumptracku se jezdí i regulérní závody. A nabízí hned několik možností. Mohou se jet zrcadlově dva paralelní okruhy, které se v jedné části spojují. Start těch dvou závodníků je stejný, pak se rozdělí a spojí až na druhém konci. Druhou variantou je jeden okruh, kde každý startuje z opačné poloviny, a závodníci se nahánějí. Nebo závod jednotlivců, kde se od startu do cíle klasicky měří čas a nejrychlejší vyhrává.

Jak bylo již zmíněno, tak na pumptracku by se nemělo šlapat a rychlost se zvyšuje jen pumpováním. Proto si na seriózních závodech profesionálů musí každý povinně sundat řetěz. Startuje se z menší rampy, aby člověk získal nějakou rychlost, a pak už se zrychluje jen pumpováním. Pak jsou závody, kdy je řetěz povolený, ale šlapání využijete jen od startu, pak už se stejně nešlape.

Závody na pumptracku získávají na stále větší popularitě. Už se v něm pod hlavičkou Mezinárodní cyklistické unie jezdí o duhový dres mistra světa, divácky atraktivní jsou i různé freestylové show na pumptracku. Nabízí toho spoustu: skoky, dvojskoky, lavice, přímo v té dráze se dá začít trikovat, dělají se backflipy. Je to prostě místo neomezených možností. Pro hobbíky i profesionály.

Několik rad pro začátečníky

  • před vjezdem na dráhu zamknout odpružení (pokud lze) a snížit sedlo
  • kliky držet vodorovně, aby se zabránilo kontaktu s povrchem dráhy
  • klopené zatáčky jezdit nejprve dole a postupně se posouvat třeba po 10 cm nahoru
  • po zlepšení techniky je možné začít posouvat limity a jezdit zatáčky i v tom nejvyšším bodě
  • na pumptracku by se nemělo vůbec šlapat
  • rychlost se získává jenom přenášením váhy a pumpováním.
  • postupně se může zrychlovat. Základem je naučit se ten pohyb ve vlnách a správné pumpování.
Zobrazit více aktualit