Domů Blog

Co jste možná nevěděli o cyklistické přilbě

31
ČVC

Co jste možná nevěděli o cyklistické přilbě

Autor: Kopecký Lukáš

Cyklistická přilba dnes již patří k naprosto nepostradatelným doplňkům každého rozumně uvažujícího cyklisty. Ačkoliv je ze zákona povinná pouze pro děti do 18 ti let, nelze pochybovat o jejím přínosu pro každého jezdce bez ohledu na věk. Poranění hlavy totiž patří mezi nejčastější úrazy na kole, bez dobré ochrany hrozí i smrt nebo trvalé následky.

Co jste možná nevěděli o cyklistické přilbě

Pokud tedy jako většina rozumných cyklistů přilbu vozíte, pravděpodobně si myslíte, že jste pro svoje bezpečí na kole udělali maximum. Jistě byla přiměřeně drahá a dobře Vám sedí. Nikdy jste s ní nespadli a dobře se o ni staráte. A vzpomněli jste si někdy, kdy jste si ji koupili? Čas běží velmi rychle a někdy si ani neuvědomujeme, že ji používáme již dlouhou dobu. Možná jste nevěděli, že již po 5 ti letech, může být její funkce snížena vlivem stárnutí. Jak to funguje? To Vám vysvětlíme v našem článku.

Všechny cyklistické přilby jsou vyrobeny z pěnového polyesteru, který může stárnout vlivem UV záření nebo i střídání teplot (přímé sluneční světlo, sušení na radiátoru, používání ve velkých mrazech apod.). Díky tomu dochází ke snížení absorpčních schopností (po nárazu může snadněji prasknout či se dokonce rozpadnout). Nedokáže tak plnit svoji funkci správně a Vaši hlavu neochrání. Stejně tak stárne i polykarbonát použitý na skořepině přilby – vlivem UV záření ztrácí postupně svoji tvrdost a pevnost. Výsledkem je to, že přilba na první pohled nejeví známky opotřebení a poškození, přesto při případném pádu nedokáže fungovat tak, jak by měla. To se bohužel ukáže až právě v krizové situaci, kdy ji nejvíce potřebujeme.

U dětských přileb obvykle vlivem růstu vyměňujeme přilby častěji, ale zase musíme zvážit rychlejší opotřebení a stárnutí. Dětské přilby někdy leží celý den na sluníčku, zatímco si její malý majitel hraje vedle na pískovišti. Dochází také k častějším pádům přilby na zem při neopatrné manipulaci. Hrozí tak poškození skeletu či upínacího systému. Doporučujeme tak u dětských přileb častěji kontrolovat jejich stav a v případě nutnosti měnit třeba i po dvou letech. Rozhodně také nelze doporučit běžnou praxi, kdy mladší dítě v rodině tzv. zdědí přilbu po svém starším sourozenci.

Samozřejmostí by měla být výměna přilby po každém pádu, kdy dostala i sebelehčí náraz. Pokud praskla, je to důkaz správné funkce a nikoliv výrobní vada. Pokud při pádu nepraskla a nejeví známky poškození, stejně by se měla vyměnit, protože poškození nemusí být na pohled zřetelné.

Ze všeho výše uvedeného tak vyplývá, že přilbu vždy kupujeme novou a nikoliv z bazaru či na inzerát. Nikdy totiž nemůžeme vědět, čím vším si přilba prošla, kolikrát spadla na zem a jak často byla používaná.

A jaký je správný interval výměny? Všechno závisí na kvalitě zpracování a použitých materiálech. Někteří výrobci garantují životnost 3 roky, jiní 5 let, a dokonce se můžeme setkat i s takovými, kteří slibují životnost 8 let. Pokud si zakoupíte dražší přilbu, s největší pravděpodobností bude mít větší životnost než přilby ze supermarketu za pár korun. Shrnuto, za rozumný interval lze považovat již zmíněných 5 let, na čemž se shoduje i většina odborníků.

Pokud chcete ušetřit peníze, zkuste se informovat u Vaší zdravotní pojišťovny. Řada pojišťoven svým klientům v rámci benefitů přispívá na nákup (obvykle se to týká dětských přileb, které jsou ze zákona povinné pro děti do 18 ti let).

Na našich pobočkách v Litomyšli a Hradci Králové naleznete široký výběr cyklistických přileb renomovaných značek Uvex, Alpina, Giro, R2, Author a dalších. Naši odborně vyškolení prodavači Vám rádi pomohou s výběrem, protože nejlepší je přilbu osobně vyzkoušet. 

Nebo se můžete podívat na naši nabídku na e-shopu www.stratilek.cz

Zobrazit více aktualit