Domů Blog

Gravel kola aneb štěrkolety jedou

26
ŘÍJ

Gravel kola aneb štěrkolety jedou

Autor: Kopecký Lukáš

módní výstřelek nebo trvalejší trend a budoucnost cyklistiky?

Gravel kola aneb štěrkolety jedou

Již před několika lety se na trhu objevila nová kategorie jízdních kol – tzv. Gravel kola (z angl. výrazu pro štěrk). Gravelová kola se vyvinula z cyklokrosových speciálů, které existovaly již desítky let. Je to vlastně kříženec silničního a horského kola. Ze silniční cyklistiky se přejala zahnutá řidítka (berany) a podobná geometrie rámu, ze světa horských kol se uplatnily kotoučové brzdy, silnější pláště a někdy i pokusy o odpružení. Jak šel vývoj, u různých výrobců docházelo k odlišnému přístupu k této nové kategorii. Existovaly tak prakticky silniční modely jen doplněné o širší pláště s hrubším vzorkem, naopak opačným přístupem vznikaly v podstatě horská kola, kde se jen rovná řídítka nahradila zahnutými berany. Materiálem pro jejich výrobu byla ocel, hliník i karbon.

Vyvinulo se tak nesmírně široké spektrum různých modelů a zorientovat se v tom bylo někdy obtížné. V současné době se již ustálila podoba gravelového kola na těchto principech:

  • klasický rám podobný silničnímu kolu, ale obvykle s pohodlnější geometrií, uzpůsobený na průchodnost širších plášťů
  • kotoučové brzdy
  • pláště o šířce okolo 40 mm s hrubším vzorkem, ideálně bezdušové
  • zahnutá řidítka (berany) s ergonomickým tvarováním
  • u některých výrobců snaha o odpružení pomocí různých konstrukčních řešení (avšak bez klasické odpružené vidlice a tlumiče)
  • u většiny modelů dostatek montážních bodů pro uchycení blatníků, nosičů, brašen a dalšího příslušenství

Takto postavené gravelové kolo nabídne svému uživateli tyto nesporné výhody:

  • velkou přizpůsobivost podle preferencí jezdce (lze pouhým přehozením plášťů dostat rychlé silniční kolo nebo naopak terénní kolo schopné obstát i v náročnějších podmínkách)
  • při univerzálním osazení je toto kolo dostatečně rychlé na silnici i polních cestách (velká svoboda při plánování výletů, není třeba zůstávat na asfaltu, ale využívat lesní a polní cesty)
  • při namontování brašen lze tato kola používat i jako expediční a provozovat tzv. bikepacking

Okolo gravel kol se vyvinula určitá komunita lidí, kteří vyznávají podobné myšlenky a chtějí si cyklistiku užívat bez stresu ze závodů, silného provozu na silnicích a preferují svobodu, volnost a pohodovou atmosféru. Výrobci tomu pomáhají originálními stylovými designy a širokou nabídkou speciálních dílů a doplňků.

Aktuální nabídku gravelových kol a příslušenství naleznete na našich pobočkách v Litomyšli a Hradci Králové a na webu www.stratilek.cz

Přijďte si k nám prohlédnout a vyzkoušet nejnovější trendy kola a určitě se zamilujete!

Zobrazit více aktualit