Domů Blog

Jak vybrat cyklistickou přilbu.

22
BŘE

Jak vybrat cyklistickou přilbu.

Autor: Kopecký Lukáš

Připravili jsme pro Vás stručný průvodce nákupem tohoto důležitého cyklistického doplňku.

Jak vybrat cyklistickou přilbu.

Cyklistická přilba dnes již patří k naprosto nepostradatelným doplňkům každého rozumně uvažujícího cyklisty. Ačkoliv je ze zákona povinná pouze pro děti do 18ti let, nelze pochybovat o jejím přínosu i pro každého dospělého cyklistu. Na trhu existuje velké množství značek a ještě větší počet konkrétních typů a modelů, proto jsme pro Vás připravili stručného průvodce nákupem vhodné cyklistické přilby.

Vzhledem k již zmíněné zákonné povinnosti nosit přilbu v případě dětí a mladistvých do 18ti let, začneme u nich. První přilbu by mělo mít i nejmenší batole ve věku od 1 roku, které jezdí v dětském vozíku či na dětské sedačce s rodiči. Zde je vhodné vybírat mezi nejmenšími velikostmi (označenými dle obvodu hlavy od cca 46 cm, event. velikostním označením XS). Samozřejmě je nutné vyzkoušet tvar a velikost na dítěti osobně, přestože to někdy bývá obtížné. Dítě si však na přilbu rychle zvykne (ideální je, pokud má přilbu i rodič a pak dítě vidí vhodný příklad). U nejmenších dětí je dobré myslet i na to, že se pod přilbu většinou bere i čepička proti prochladnutí, proto s tím při výběru velikosti počítat. Velkým plusem je samozřejmě i barevné provedení, které se dítěti musí líbit.

Pro starší děti, které již jezdí na kole samy, platí samozřejmě výše uvedené poučky o vyzkoušení také, většina výrobců nabízí mnoho typů dětských a juniorských modelů pro kluky i pro holky. Některé modely disponují i vlastní integrovanou blikačkou, což zvyšuje bezpečnost za snížené viditelnosti. Pro mladé jezdce na BMX kolech či freestylových koloběžkách jsou vhodnější plné helmy s vyšším stupněm ochrany. Pro nejstarší děti od cca 15ti let již mohou být vhodnější dospělé modely helem (obvykle v menších velikostech).

Přilby pro dospělé jsou nejširší kategorií, zahrnují základní turistické modely, silniční a MTB typy, stále populárnější enduro/trail přílby a také freeride/sjezdové nejodolnější verze s chráničem úst. Každý jezdec by měl zvolit typ přilby podle toho, kde se na kole nejčastěji pohybuje (samozřejmě může/musí zvolit více modelů, pokud kola i terény střídá). Navíc každá kategorie má ještě několik podtypů (např. u silničních přileb existují lehké maximálně odvětrané modely do hor a také aerodynamické typy pro maximální rychlost na rovině, časovkářské „kapky“ atd.). I zde platí u každého typu nutnost osobního vyzkoušení, porovnání několika modelů a správného nastavení upínacího systému. Většina výrobců nabízí i výběr mezi pánskými (unisex) verzemi a speciálními dámskými modely, které bývají odlišné designově, nabízí se v menších velikostech a nabízejí někdy speciální vychytávky jako je prostor pro vyvedení copu atd.

Co se týká norem a bezpečnostních atestů, prakticky se na trhu nelze setkat s helmou, která by bezpečnostní normy nesplňovala. Ale přesto jsou v přilbách rozdíly a je vhodné zvolit renomovaného výrobce s dlouholetou tradicí a zkušenostmi, kde je záruka kvality největší. Rozdíly mezi nejlevnějšími a nejdražšími modely je především v použití kvalitnějších materiálů, lepším provedení upínacího systému, lepším odvětrání a nižší váze. Obvykle také dražší modely nabízejí více velikostních verzí a většinou i lépe sedí na hlavě.

Ani přilbám se nevyhnuly moderní trendy „chytré“ elektroniky – některé nejdražší modely nabízejí automatickou detekci pádu a následné samočinné zavolání pomoci (prostřednictvím propojení s mobilním telefonem). Známý je také systém lepší ochrany mozku při pádu pomocí technologie MIPS®, které mohou mít zabudovaný některé dražší verze přileb.

Základem je ale to, aby přilba na hlavě dobře seděla a aby byl dobře nastaven upínací systém řemínků pod bradou a kolem uší. Zejména u dětí je také nutno kontrolovat, aby měly helmu správně nasazenou (vodorovně a těsně nad obočím) a helma tak dobře chránila čelo.

Z těchto důvodů je nejlepší nakupovat cyklistickou helmu ve značkovém obchodě, kde je dostatečný výběr a zkušený personál, který dokáže odborně poradit.  Vždyť tato relativně levná věc nám může zachránit zdraví či přímo život – obzvlášť v dnešní době, kdy provoz a bezohlednost řidičů na silnicích stále stoupá..

Při nákupu na dálku lze použít přibližnou tabulku velikostí:

  • Velikost XS je pro nejmenší s obvodem hlavy 46–50 cm.
  • Velikost S odpovídá 50–54 cm.
  • Velikost M je vhodná pro míru 54–58 cm.
  • Velikost L zvolte pro obvod hlavy 58–62 cm.
  • Velikost XL pak padne na hlavu s obvodem 62 cm a více.

Správný obvod hlavy zjistíte tak, že hlavu změříte krejčovským metrem v nejširším místě. Tedy v oblasti spánků, cca 25 mm nad obočím a těsně nad ušima. Pokud jste se při měření dostali na rozhraní dvou velikostí, je lepší zvolit větší helmu a stáhnout ji potom nastavitelným kolečkem tak, aby vás netlačila.

Zobrazit více aktualit