Domů Blog

Jak vybrat dětské kolo?

08
BŘE

Jak vybrat dětské kolo?

Autor: Kopecký Lukáš

Připravili jsme pro Vás přehledný návod, jak správně vybrat kolo pro dítě

Jak vybrat dětské kolo?

Kolo bylo vždy považováno za klasický dárek, který udělá největší radost malým i větším dětem. To se v poslední době vinou počítačových her, mobilních telefonů a dalších elektronických přístrojů bohužel postupně mění. Pokud ale chcete, aby Vaše dítě netrávilo veškerý čas před obrazovkou počítače či s tabletem, není lepší volbou nákup sportovního vybavení pro aktivní trávení volného času. Navíc v současné nelehké době přispěje pobyt v přírodě a jízda na kole obzvlášť ke zlepšení imunity i nálady, což pomůže předcházet nemocem.

Vloni cyklistika na celém světě prožila neuvěřitelný boom, hlavně díky tomu, že není závislá na uzavřených sportovištích, dá se provozovat i v jednotlivcích či rodinách a přispívá ke zlepšení kondice i psychického stavu. U nás přibývá rychlým tempem i infrastruktura v podobě nových cyklostezek, bikeparků a trailcenter. To všechno posunulo cyklistiku mezi jednoznačně nejoblíbenější volnočasové aktivity u nás.

Vybrat správné kolo pro Vaše dítě není úplně jednoduché, protože nabídka je velmi široká a ne každý se v problematice dobře orientuje. Jako nejlepší postup lze doporučit osobní návštěvu s dítětem ve specializované kamenné prodejně, kde Vám odborně školení a zkušení prodavači dokážou poradit a kolo lze také vyzkoušet.

Bohužel to v současné době není vždy možné, proto jsme pro Vás připravili podrobný návod jak nejlépe vybrat dětské kolo i na dálku, bez osobní návštěvy na prodejně.

1. Jak vybrat vhodnou velikost kola pro dítě?

Velikosti dětských kol se obvykle uvádějí podle průměru pneumatik (a nikoliv podle velikosti rámu)   

  • pro nejmenší děti ve věku 2-3 roky jsou vhodná odrážedla bez šlapek pro lepší naučení rovnováhy (12“ či 14“ kola)
  • pro děti ve věku 3-4 roky jsou vhodná 16“ kola
  • pro děti ve věku 5-7 let jsou vhodná 20“ kola
  • pro děti ve věku 7-10 let jsou vhodná 24“ kola
  • pro děti ve věku 10-12 let jsou vhodná 26“ kola se sníženým rámem
  • pro starší děti a juniory jsou vhodná juniorská či dospělá kola s příslušnou velikostí rámů (dle výšky postavy)

Výše uvedené velikosti kol jsou orientační – vždy je lepší vybírat kolo přímo s dítětem (existují velké rozdíly ve výšce postavy u stejně starých dětí)

Zde uvádíme přibližné velikosti dětských kol podle výšky postavy.

(nedoporučuje se kupovat kolo větší než odpovídá výšce postavy s tím, že do toho dítě „doroste“ – takové kolo se nebude dobře ovládat, bude hrozit riziko zranění a jízda na nevhodném kole dokáže dítěti cyklistiku zošklivit i do budoucna)

Tabulka velikostí dětských kol

Výška postavy cm
90 – 100
100 – 115
110 – 120
115 – 130
130 – 145
140 – 155
155 – 165
Dětská / Juniorská kola
12"
zobrazit kola
16"
zobrazit kola
18"
zobrazit kola
20"
zobrazit kola
24"
zobrazit kola
26"
zobrazit kola

27,5" zobrazit kola

2. Jak vybrat správný materiál rámu?

  • ocelové rámy – nejlevnější materiál používaný na základních modelech kol (vyšší váha)
  • hliníkové rámy – v současnosti nejběžnější materiál používaný na většině typů dětských kol
  • zeslabované hliníkové rámy – odlehčené sportovní či závodní verze dětských kol
  • karbonové rámy – nejdražší speciální závodní modely, obvykle velice lehké a rychlé

3. Jak vybrat vhodné komponenty?

  • přední vidlice – buď odpružená (lepší absorpce nárazů) nebo pevná (lehčí váha)
  • zadní odpružení – obvykle se nepoužívá z důvodu vysoké ceny, někdy ho lze nalézt na dražších juniorských závodních modelech. Pokud se zadní odpružení nachází na levných („supermarketových“) kolech, znamená to obvykle vysokou váhu a špatnou funkci – taková kola nelze doporučit
  • brzdy – obvykle ráfkové V-brzdy (zcela dostačující účinek), na dražších sportovních modelech mohou být i kotoučové (nejlepší jsou hydraulické), pozor ale na vyšší váhu takto osazených kol. Na kolech pro nejmenší se stále používá zadní protišlapací brzda (tzv. torpédo)
  • systémy řazení– nejčastěji se používá řazení otočnou rukojetí (tzv. gripshift) z důvodu jednoduchosti a intuitivnosti ovládání. Na dražších sportovních kole se používá i páčkové řazení (obvykle dvojpáčka, kdy větší páčkou se řadí na lehčí převody a menší na lehčí).
  • počet rychlostí – nejmenší kola (12“-18“) mají obvykle pouze jednu rychlost, větší kola pak spoléhají buď na klasickou sestavu zadní přehazovačka + přední trojpřevodník (počet rychlostí 3x6, 3x7) nebo na stále populárnější jednopřevodník (počet rychlostí 1x8,1x9, 1x10 atd.)
  • volitelné doplňky – blatníky, stojánky, košíky na láhev, brašny, zvonky atd.
  • elektronika – i na dětské kolo lze namontovat nejrůznější cyklocomputery

4. Jak vybrat vhodné doplňky?

Veškerou nabídku dětských a juniorských kol naleznete na našich pobočkách v Litomyšli, Hradci Králové a Poličce. Kola je též možné objednat přes náš e-shop www.stratilek.cz

Zobrazit více aktualit