Domů Blog

Jak vybrat sedlo na kolo?

01
DUB

Jak vybrat sedlo na kolo?

Autor: Kopecký Lukáš

Sedlo, ač se to nezdá, patří mezi nejdůležitější komponenty na kole - abyste zbytečně netrpěli, připravili jsme pro Vás průvodce výběrem správného sedla.

Jak vybrat sedlo na kolo?

Sedlo na kole patří mezi jeden z nejdůležitějších komponentů, ač se to na první pohled nezdá. Tvoří jeden ze tří kontaktních bodů, kde se jezdec stýká se svým strojem (další tvoří řidítka-gripy a pedály). Sedlo ovlivňuje nejen komfort jízdy ale i efektivitu šlapání a jeho nastavení ovlivňuje i správný posed.

Na kolech z výroby obvykle nebývá nasazeno nejkvalitnější možné sedlo (bohužel zde obvykle výrobci šetří a spoléhají na to, že běžný laický zákazník řeší obvykle typ přehazovačky či vidlice a na sedlo zapomíná). Z tohoto důvodu bývá sedlo jeden z prvních komponentů, který zákazník následně na kole mění. Naštěstí existuje mnoho kvalitních výrobců sedel, kteří nabízejí široké spektrum modelů pro každého.

Nebývá však snadné se v nabídce zorientovat a vybrat pro sebe ten nejvhodnější typ. Proto jsme zpracovali stručného průvodce nákupem sedla, který Vám usnadní výběr a následně podstatně vylepší komfort a potěšení z jízdy.

Jak vidíte, výběr sedla nemusí být zrovna jednoduchou záležitostí, a proto doporučujeme nákup ve specializovaném obchodě, kde Vám odborní prodavači budou schopni poradit. Lze se také setkat s možností vyzkoušet sedlo před nákupem – kvalitní obchody disponují tzv. testovacími sedly, které je možné zapůjčit a vyzkoušet.

Některé renomované firmy produkující sedla nabízejí rovněž různé nákupní rádce a sofistikované postupy, jak vybrat správné sedlo (např. podle šířky sedacích kostí, podle flexibility páteře atd.

Pro příklad uvádím typický příklad zákazníka, který si zakoupil dražší horské kolo a není spokojen se standardně namontovaným sedlem. Touží po komfortnějším sedle, ale zároveň nechce na kole mít nevzhledný a těžký model. Není to však závodník a neřeší každý gram navíc. Nechce tudíž investovat příliš mnoho peněz. Nabízí se následující řešení:

  • pánské sportovní sedlo určené na horské kolo
  • odlehčovací otvor (umí ulevit citlivým partiím a zlepší prokrvení
  • titanové ližiny (jsou lehké, pevné, ale ne tak drahé jako karbon)
  • lehká gelová vystýlka v horní části uleví sedacím kostem
  • cena okolo 1500-2000 Kč

Sedla se dají rozdělit podle několika kritérií:

  1. Podle pohlaví - dámské, pánské a dětské modely
  2. Podle typu kola na které jsou určené – silniční, MTB, trekkingová, městská, elektrokola, gravel, časovka, triatlon..atd.
  3. Podle zaměření jezdce – sportovní, závodní, turistické, komfortní atd.
  4. Podle materiálu použitého na konstrukci ližin – ocel, odlehčené slitiny, karbon..
  5. Podle tvaru a konstrukce svrchní části – sedla s otvorem nebo bez, zkrácené, s gelovou výstelkou, ultralehké s mnoha otvory apod.

Podle výše uvedených parametrů je možné odvodit postup při výběru a nákupu sedla:

  1. Jsem muž či žena (event. dítě)? – vyberu model určený pro dané pohlaví (liší se obvykle délkou, šířkou a tvarem)
  2. Na jakém typu kola ho budu používat?
  3. Jaký posed na daném kole mám či preferuji? – zda spíše sportovní s větším předklonem trupu nebo naopak co nejvzpřímenější
  4. Vyhovuje mi sedlo s odlehčovacím otvorem či nikoliv? – otvor v sedle zlepšuje průtok krve v citlivých partiích a umí navýšit komfort, nemusí však vyhovovat každému
  5. Jakou mám šířku sedacích kostí? – vhodné změřit při koupi sportovního či závodního modelu sedla (lze změřit pomocí speciální gelové podložky). Příliš široké sedlo překáží stehnům při šlapání, naopak příliš úzké nenabídne oporu sedacím kostem.
  6. Vyžaduji odlehčený model nebo pro mě váha není důležitá? – při snaze odlehčit kolo volím titanové či karbonové ližiny a maximálně odlehčený svršek sedla (zde též možné vybrat karbonové provedení)
  7. Kolik hodlám do sedla investovat peněz? – nejlevnější modely sedel se pohybují okolo 500,--Kč, naopak ty nejdražší závodní stojí několik tisíc Kč.
  8. Jakou značku sedla zvolit? – existují jak specializovaní výrobci, kteří vyrábějí pouze sedla, tak i velcí hráči s cyklopříslušenstvím, pro něž jsou sedla jen jedním z mnoha nabízených výrobků
  9. Jak je sedlo uchyceno? – levnější modely mají obvykle standardizované ližiny, které jdou namontovat do běžných sedlovek bez problémů. U dražších modelů s karbonovými ližinami někdy bývá nutné zvolit i odpovídající sedlovku, která umožní montáž sedla bez rizika prasknutí ližin.
  10. Jak sedlo správně nastavit? – sedlo se montuje obvykle do vodorovné polohy (někdy vyhovuje i lehké snížení špičky sedla – sklon dopředu). Výška a předozadní pozice souvisí se správným nastavením posedu na kole a toto bude tématem jednoho z dalších článků

Správné sedlo tedy již máme vybrané, ale nesmíme zapomenout na další důležitou součást, která tvoří přechod mezi tělem a sedlem – kvalitní cyklistické kraťasy s vložkou. Bez nich i sebelepší sedlo nemůže splnit svoji funkci a komfort jízdy na kole nebude dobrý. Výběru správných cyklistických kalhot budeme věnovat některý z dalších článků.

Zobrazit více aktualit