Domů Blog

Jak vybrat správnou běžeckou obuv?

12
LIS

Jak vybrat správnou běžeckou obuv?

Autor: Stratílek Dům sportu

Představujeme Vám boty značky ASICS

Jak vybrat správnou běžeckou obuv?

Jak vybrat správnou běžeckou obuv?

Běžecká obuv je tím úplně nejdůležitějším vybavením, které k běhání potřebujete. Proto se vyplatí jejímu výběru věnovat čas i péči tak, abyste si odnesli přesně takovou botu, která vám dokonale sedne a pomůže vám k lepšímu výkonu i k optimálnímu zdraví pohybového aparátu. Podle čeho tedy správnou běžeckou obuv vybrat?

Podle použití

Pokud jste začátečník, máte nadváhu nebo vás čekají tréninky, je dobré sáhnout po tlumivé obuvi, která změkčí dopad a pohlcuje vibrace, čímž chrání klouby i svaly před nadměrnou námahou. Začátečníkům navíc odpustí chyby a umožní jim si na zátěž zvykat postupně. Na závody a tempové tréninky jsou pak ideální boty s nižší hmotností, které jsou stvořeny pro rychlost a dobrý kontakt s povrchem.

Podle povrchu

Pokud běháte převážně na asfaltu a případně na zpevněných lesních či polních cestách, bude pro vás ideální silniční obuv. Terénní běžecké boty využijete, když vyrážíte mezi kameny, štěrk, bláto, sníh a do podobně obtížného terénu.

Podle došlapu

Velmi důležité pro výběr bot je způsob, jakým došlapujete. Rozlišují se tři hlavní, a to došlap spíše na vnitřní strany chodidel (pronace), došlap na vnější strany chodidel (supinace) a neutrální došlap. Podle těchto tří typů najdete také běžeckou obuv, která je jim tvarem podrážky uzpůsobena.

Podle velikosti

Vybrat botu té správné velikosti samozřejmě není nijak převratná rada – ovšem pozor, u běžeckých bot musíte k délce svého chodidla připočítat ještě centimetr navíc, abyste si při běhu nohy neodřeli.

Renomovaná japonská značka ASICS představuje specializovaného zástupce výrobců běžecké obuvi a funkčního oblečení nejen pro atlety. Boty ASICS jsou vybaveny nejmodernějšími funkčními technologiemi se skvělou ergonomií, v jejichž vývoji patří tato značka k absolutní světové špičce. Jako příklad můžeme uvést speciální odlehčenou pěnu spEVATM nebo systém kontroly došlapu FluidAxisTM.

Společnost byla založena již v roce 1949 ve městě Kóbe podnikatelem Kihachiro Onitsukou. Jeho příjmení nesla značka v názvu až do roku 1977, kdy došlo k přejmenování původního názvu Onitsuka Tiger právě na ASICS. Samotný název je akronymem (slovem složeným z počátečních písmen více slov) latinského rčení „Anima sana in corpose sano“, neboli „Ve zdravém těle zdravý duch“.

Postupně se z malé firmy stala obří společnost, která v současné době zaměstnává okolo 4000 lidí a prodává přes 30 milionů párů bot po celém světě. K udržení vysokého výrobního standardu a pružné reakci na aktuální poptávku sportovců, bylo otevřeno špičkové středisko pro výzkum a testování nových technologií výroby běžecké obuvi (Výzkumné a vývojové centrum ASICS).

Od roku 1964 stála vždy bota ASICS na podiu olympijského maratonu. O dnešním rozšíření této značky po světě svědčí fakt, že každý druhý účastník newyorského maratonu je obut do bot od této firmy. „Byl by to začátek konce, zaměřit se jenom na oceňování výsledků. Neustálé zlepšování je hlavním bodem programu firmy ASICS. Koncept dokonalosti je stále před námi,“ říká její zakladatel Kihachiro Onitsuka.

Technologie používané firmou ASICS:

TWIST GEL - gel umístěný ve špičce absorbuje a tlumí dopady.

SANDWICH MESH - perfektně odvádí vlhkost z boty

H2O - voděodolný materiál

BIOMORPHIC - systém včleněný do svršku, v oblasti s nejvyšší deformací, zmírňuje riziko poranění a zvyšuje výkonnost.

SPEVA LASTED - nejkvalitnější střední část podešve umístěná v zadní části, skvělé odpružení, zvýšení komfortu.

ASICS LOGO - slouží k maximální přilnavosti bočních stěn boty.

COMFORDRY SOCKLINER - stélka s dokonalým odpružením, vytváří vzdušnější, zdravější a sušší prostředí v botě

SpEVA - vynikající a revoluční materiál střední části podešve, který zdokonaluje odrazové vlastnosti a snižuje možnost zkroucení podrážky. Tajemství tohoto materiálu spočívá v tisících speciálně strukturovaných molekulách. Tyto měkké a flexibilní částice se vracejí po deformaci extrémně rychle zpět do jejich původního tvaru.

ASICS GEL - tento systém je založen na speciálním druhu silikonu, který umožňuje ideální absorbci nárazů. Gel je strategicky umístěn ve střední části podrážky a navržen tak, aby umožnil konkrétní funkce a polohy.

DUOMAX - je ochranný systém ASICS, který se skládá ze dvou materiálů ve střední části podešve o různých hustotách a je určen k plynulé kontrole při zvýšené vnitřní pronaci.

DUOSOLE - vnější část podrážky, která nabízí odlehčenou flexibilitu a trakci.

DURASPONGE - materiál na přední části podrážky z AHAR pryže s vysokou odolností proti oděru pro zvýšenu trvanlivost společně s pohodlnou a odpruženou chůzí.

TRUSSTIC SYSTÉM - lisovaný díl pod střední částí chodidla, který dodává stabilitu a v kombinaci s tvarem střední části podešve napomáhá ke kontrole zkroucení.

DUOTRUSS SYSTÉM - pro zdokonalenou podporu klenby a torzní stability. Tento systém s dvojí hustotou je jemnější pro boční stranu a pevnější pro střední stranu.

AHAR - pryž s vysokou odolností proti oděru. Tuhá pevná pryž je směs použitá ve velmi vytížených částech podrážky a napomáhá ke snížení nadměrného opotřebení. AHAR PLUS je tenčí a lehčí verzí AHARU.

RHYNOSKIN - syntetická kůže s vysokou odolností proti oděru. Je připevněn na svršek boty, aby zabránil nadměrnému opotřebení.

A-SYMMETRIC HEEL - lehce skloněná a asymetrická pata, která nabízí plynulejší přechod od dopadu až po odraz. Snižuje také riziko přebytečné pronace.

EVA – TONGUE - lehká stavba jazyka, která zvládá vlhkost a dovoluje lépe „dýchat“ a zvyšuje pohodlí.

FLEX GROOVES - nacházejí se ve přední a zadní části podrážky pro zvýšenou flexibilitu (ohebnost) a odpružení.

3M SCOTCHLITE - speciální reflektivní materiál, který zlepšuje viditelnost při nedostatečné viditelnosti.

PERSONAL HEEL FIT - speciální pěnová stavba paty, která zaručuje perfektní padnutí kolem vaší paty.

WET GRIP RUBBER - spodní část podrážky vyrobená ze speciální směsi prvků vytvořených ke zlepšení trakce – dokonce i na mokrém povrchu.

ANTI-GRAVEL TONGUE - speciální stavba jazyka, která zabraňuje nanášení nečistot do boty.

STABILITY CRADLE - nabízí dodatečnou stabilitu ve střední části a oblasti paty.

SoLyte - patentovaný materiál mezipodešve,který vyniká svou nepřekonatelně lehkou váhou, vynikajícími odrazovými vlastnostmi a dlouhou životností. Solyte nabízí delší životnost obuvi a lepší absorbci nárazů než doposud revoluční materiál SpEVA.

Space Trusstic - vylepšený systém torzní kontroly, vytváří oddělenou kapsu, do které se může deformovat sekce střední části chodidla EVA. To má za následek řízenou deformaci materiálu v přímé odezvě na zatížení nohy, čímž se udržuje torzní stabilita boty a odebírá se tlak z chodidla nohy.

Zobrazit více aktualit