Domů Blog

Ohlédnutí za letošním jubilejním ročníkem Decimuže

31
SRP

Ohlédnutí za letošním jubilejním ročníkem Decimuže

Autor: Kopecký Lukáš

Přinášíme Vám krátký článek o letošním závodě v triatlonu.

Ohlédnutí za letošním jubilejním ročníkem Decimuže

Decimuž 2022 – Memoriál Huberta Stratílka ml.- 40. ročník

V pátek 26. srpna se konal jubilejní 40. ročník tradičního triatlonového závodu Decimuž. Všichni aktivní i rekreační sportovci si tak mohli již po 40té vyzkoušet atraktivní trojkombinaci disciplín. Relativně nenáročná délka všech tratí dává možnost vyzkoušet triatlon úplně každému. Samozřejmě čelní příčky obsadili zkušení triatlonisté, kteří předvedli kvalitní sportovní výkony.

Letošní výročí si samo přímo říká o krátkou sondu do historie tohoto závodu. U jeho zrodu na počátku 80. let stáli Hubert Stratílek, Ladislav Dvořák, Ladislav Junků a Jiří Coufal. V této době byl v zahraničí velmi populární závod Ironman (železný muž), jehož absolvování však bylo podmíněno vynikající fyzickou kondicí a odolností. To omezovalo účast na něm jen pro pár vyvolených extrémně trénovaných jedinců. Proto vznikl u piva nápad uspořádat podobný závod, ale s kratšími distancemi – aby se mohlo zúčastnit co nejvíce rekreačních sportovců včetně žen a dětí. Díky tomu, že panovala shoda na zkrácení všech tratí na 1/10 klasického Ironmana, vznikl název Decimuž. Vznikl tak závod přijatelných parametrů, kde se nejprve potkávali sami zakladatelé a jejich přátelé, později se přidávali další příznivci tohoto sportu. Jak šel čas, začali závodit jejich děti a posléze i děti jejich dětí. Ne nadarmo se tak začalo závodu přezdívat Setkání generací. V historicky prvním ročníku zvítězil Jiří Kopecký s časem 1:02:44. Po závodě se dle letitých zápisků uskutečnila zdařilá beseda v restauraci U Bucka za účasti všech startujících a diváků. Dle dobových záznamů zde byly rozdány ceny pro vítěze i cena útěchy. Mnoha ročníků se zúčastnil a několikrát i zvítězil Hubert Stratílek mladší, později se tak závod na jeho počest nazval memoriálem.

Nyní již do současnosti. Zázemí a depo je na parkovišti u plaveckého bazénu, kde se též koná 1. disciplína – 400 metrů plavání. Pokračuje se jízdou na kole, kdy závodníci absolvují 18 km trať v okolí Litomyšle. Následuje přezutí do běžeckých bot a závěrečný běh o délce 4,2 km.

Cyklistická i běžecká část byly stejné jako vloni, kdy se z hlediska bezpečnosti závodníků osvědčilo vést cyklistickou část na úplně uzavřené trati. Toto samozřejmě přineslo určitá omezení v dopravě, za jejichž respektování a pochopení pořadatelé děkují zejména obyvatelům Janova, Strakova i Litomyšle.

Na startovní čáru se letos postavilo 84 borců (včetně mnoha žen i dětí). Nejmladším závodníkem byl Adam Kvapil, který se statečně porval s pro něj jistě náročnou výzvou. Nejstarší Jaroslav Seidl byl o více než 60 let starší. Na startu nechyběli ani závodníci s licencí. Mezi muži zvítězil Jan Skotálek, který o půl minuty porazil druhého Milana Záleského. Mezi ženami to nebylo tak těsné, když první v cíli byla Edita Pozlerová, o skoro 3 minuty před druhou Terezou Fišerovou. Kompletní výsledky, fotografie a další zajímavosti naleznete ve vývěskách Domu sportu Stratílek, na stránkách www.stratilek.cz nebo na facebookovém profilu dumsportu.stratilek.

Po skončení závodu následovalo vyhlášení výsledků, předání hodnotných cen (včetně následné bohaté tomboly) a samozřejmě tradiční chutné občerstvení v areálu Za Sokolovnou. Hlavní organizátoři by chtěli touto cestou poděkovat závodníkům za účast a všem dobrovolníkům za pomoc při organizaci a zabezpečení celé akce. Nemenší dík patří též sponzorům za podporu při zajišťování cen pro nejúspěšnější závodníky.

Přestože i letos se závodu nevyhnula krátká dešťová přeháňka, znamenala spíše příjemné osvěžení v horkém dni a nezpůsobila žádné větší problémy. Věříme, že všichni si letošního Decimuže užili a budeme se těšit na další ročník. Již nyní si můžete do kalendáře poznamenat poslední pátek v srpnu - 25. 8. 2023.

Zobrazit více aktualit