Domů Blog

Pár rad a tipů, jak správně navrstvit oblečení na podzim do přírody

29
ŘÍJ

Pár rad a tipů, jak správně navrstvit oblečení na podzim do přírody

Autor: Stratílek Dům sportu

Podzim přeje turistice.

Pár rad a tipů, jak správně navrstvit oblečení na podzim do přírody

Podzim přeje turistice – není přehnané teplo, v přírodě se vše zabarvuje do pestrých odstínů žluté, červené a oranžové a také bývá všude méně lidí. To vše činí z podzimního pobytu v krajině příjemný zážitek. Aby nebyl zkalen pocitem chladu či promoknutím, je dobré znát alespoň základní pravidla oblékání – zejména vrstvení jednotlivých částí oblečení, zvolení vhodné obuvi atd.

Proto jsme si pro Vás připravili pár základních rad a postřehů, které ocení zejména začátečník, ale leccos se může přiučit i zkušený turista.

Základem správného oblékání je vrstvení jednotlivých druhů oblečení. To je důležité nejen pro dobrý odvod potu a vlhkosti, ale i pro případné změny teploty nebo větru, náhlé ochlazení apod. Pokud máme na sobě jen jednu či dvě silné vrstvy a nic v záloze, nemůžeme pak reagovat na změny počasí a můžeme snadněji prochladnout či naopak se „uvařit“.

Ideální je tak obléknout několik tenčích vrstev, které podle potřeby můžeme svléknout nebo později obléknout.

Základem je pravidlo alespoň 3 vrstev:

První vrstva má jedinou, ale důležitou funkci, a tou je odvod potu od těla do dalších vrstev. Zde doporučujeme tenké triko z funkčního materiálu, které se má zvolit spíše těsnější na těle – tyto speciální materiály fungují nejlépe, pokud jsou v těsném kontaktu s pokožkou. Obvykle se používají trika s krátkým rukávem nebo bez rukávů (scampolo) z materiálů coolmax, merino vlna, bambusové vlákno nebo konopí. Klasické bavlněné triko není vhodné, protože vlhkost neodvádí do dalších vrstev, ale absorbuje a pak studí. Výhodou technických materiálů oproti bavlně je i rychlejší schnutí.

Druhá vrstva má dvě hlavní funkce. První je odvod vlhkosti od první vrstvy dál ke třetí vrstvě a pryč. Druhou funkcí je teplo – tato vrstva musí umět zahřát. Zde se volí různě silné mikiny, obvykle z materiálu označovaného jako fleece, obvykle s dlouhým rukávem. Ty jsou většinou pružné, hřejivé, lehké a skladné. Podle potřeby je možné použít 1 nebo 2 – záleží na venkovní teplotě.

Funkcí třetí vrstvy je finální odvod vlhkosti pryč a hlavně ochrana a izolace před větrem, deštěm či případně i sněhem. Oblečení třetí vrstvy by mělo být volnější, protože musí vzniknout prostor pro tepelnou akumulaci. Na běžnou turistiku postačí materiály na bázi tzv. softshellu, který poskytuje solidní ochranné a izolační vlastnosti za rozumnou cenu. Pro náročnější  uživatele a do nejtěžších podmínek (vysokohorská turistika, několikadenní výpravy, expedice atd.) jsou nejlepší materiály využívající membrány (např. Gore-tex, Windstopper atd.) Jsou lehké, skladné a jejich vlastnosti umožňují plnit protichůdné požadavky – 100% ochranu před povětrnostními vlivy a zároveň odvod vlhkosti od spodních vrstev. Zde se vyplatí sledovat zejména parametry voděodolnosti (výška vodního sloupce) a také paropropustnosti (to, jak materiál „dýchá“). Dále to, zda má dané oblečení podlepené švy, jak je řešeno přídavné odvětrávání atd. Důležitá je též přítomnost reflexních prvků.

Tyto základní složky oblečení je vhodné případně doplnit o klasickou pláštěnku, čepici (možno také s membránou proti větru), multifunkční šátek (tunel) a rukavice. Důležité jsou též vhodné boty – to je téma na samostatný článek, ale v zásadě je možné doporučit do podzimních podmínek klasické turistické pohorky s nepromokavou membránou. Zkušení turisté používají na obuv i návleky – proti nečistotám a jako zvýšení ochrany před vlhkem. Nejdůležitější je aby boty dobře seděly a byly kvalitně rozchozené – to je nejlepší prevence před nepříjemnými puchýři a otlačeninami. Komfortu pak přispějí i dobré trekové ponožky – ideálně také z funkčního materiálu dobře odvádějícího vlhkost.

Dnešní moderní materiály umožňují bezproblémový pobyt v přírodě za každých podmínek. Zde se nevyplatí příliš šetřit. V případě pořízení kvalitního vybavení od renomovaných značek nám toto bude sloužit mnoho let – za předpokladu správné péče a údržby. Základem je používání speciálních pracích prostředků pro funkční a membránové materiály, obnovování nepromokavosti obuvi a oblečení pomocí speciálních impregnací atd.

Jak se říká, neexistuje špatné počasí ale jen špatně oblečený turista. Pokud se tímto budete řídit, užijete si pobyt v přírodě za každých podmínek.

Zobrazit více aktualit