Domů Blog

Tipy na cyklovýlety

13
ÚNO

Tipy na cyklovýlety

Autor: Kopecký Lukáš

Dovolujeme si Vám poskytnout několik informací o možnostech cyklistických výletů v okolí Litomyšle. Jako návštěvníci našich webových stránek jste jistě sportovně zaměření a určitě uvítáte pár dobrých tipů na cyklistické trasy v krásném okolí našeho města.

Tipy na cyklovýlety

Trasy jsou rozděleny na MTB, CROSS/GRAVEL, ELEKTROKOLA, SILNICI a rodinné výlety s dětmi. Všechny začínají před Domem sportu Stratílek na Smetanově náměstí v Litomyšli a zase se sem vrací. Samozřejmě si je můžete upravit, zkrátit či prodloužit podle potřeby. Součástí je i vyznačená trasa na serveru Mapy.cz.

MTB

1. Netradičně na Kozlovský kopec

Zhruba 3hodinová vyjížďka převážně po terénních cestách a stezkách Vás zavede na oblíbený turistický cíl – rozhlednu na Kozlovském kopci. Zde je i možnost občerstvení na Chatě Maxe Švabinského. Trasa je vhodná pro zdatnější jezdce na MTB kolech.

Na výjezdu z náměstí se dáme doleva a hned po 100 metrech doprava do ulice Lidická, kde se napojíme na zelenou turistickou značku a po zpevněné cestě jedeme kolem travnatého letiště do obce Suchá. Zde rovně přejedeme silnici a pokračujeme kolem známé jízdárny koní dále do centra. Projedeme celou obec a pokračujeme po zelené TZ do terénu. Zde začíná táhlé stoupání která nás přivede kolem hřbitova nad obcí Svinná až na hlavní hřeben. V místě řečeném Na Šklíbandě odbočíme vpravo a napojíme na cyklotrasu 4047 a po ní pokračujeme až k silnici na Českou Třebovou. Zde pokračujeme rovně a po cca 200 metrech odbočíme krátkým prudkým stoupáním k Chatě Maxe Švabinského. Zde se můžeme občerstvit a pokochat výhledem z rozhledny. Od ní pokračujeme dále terénem po modré TZ až k silnici na Semanín. Zde odbočíme vpravo a po 300 metrech po silnici odbočíme vlevo do terénu – stále jedeme po modré TZ. Následuje nepříliš technický sjezd až do obce Semanín. Hned na kraji obce odbočíme vpravo, přejedeme lávku přes potůček a pokračujeme krásným singltrailem po místní naučné stezce. Kolem vyhlídky dojedeme až ke křižovatce lesních cest. Zde odbočíme vpravo a pokračujeme relativně náročným stoupáním kolem bývalé štoly. Na křižovatce lesních cest se dáme ostře vpravo a pokračujeme již mírnějším stoupáním až na rozcestí u Zlaté studánky. Zde se napojíme na červenou TZ a po ní sjíždíme terénem kolem Zlaté studánky až do obce Strakov. Zde pokračujeme chvíli po silnici a pak dále po červené TZ přes areál Černá Hora, kolem městského sportovního stadionu a hřbitova zpět na začátek trasy.

https://mapy.cz/s/catazetelu

2. Na traily do Vysokého Mýta

Zajímavý výlet spojený s návštěvou hezkého biketrailového centra nedávno vybudovaného u Vysokého Mýta. Místní traily jsou zábavné, nenáročné a užijete si je i na obyčejném horském kole. Součástí je i lesní posilovna a stále populárnější pumptrack. V místě je i možnost občerstvení.

Začínáme u Domu sportu Stratílek, projedeme celé Smetanovo náměstí a dále pokračujeme stále rovně přes místní část Lány. Na konci Litomyšle pokračujeme vpravo po silnici směr Kornice (cyklotrasa 182). Projedeme Kornicí a pokračujeme po silnici až do úvozu u Končin, kde se uhneme ze silnice doleva na zelenou TZ. Po ní dojedeme do obce Netřeby, kde přejedeme silnici a napojíme se na cyklotrasu 4231 (stále jedeme po zelené TZ). Kolem Netřebského rybníka dojedeme do osady Horky, kterou projedeme rovně a stále pokračujeme po zelené TZ kolem Švábského rybníka až k silnici na Tisovou. Tou projedeme a u benzínky se dáme nejprve vlevo a pak hned vpravo na místní komunikaci. Stále se držíme zelené TZ. Poblíž osady Sárovec odbočíme vpravo a napojíme se na cyklotrasu 4229, po níž dojedeme až k Penzionu Jangelec. Na silnici odbočíme vpravo a po 200 m vlevo stále po cyklotrase 4229 dojedeme až k našem cíli – trailovému centru Na Vinicích.

Až si vyzkoušíme všechny trasy a užijeme si zábavné ježdění na pumptracku, můžeme se občerstvit ve stánku na okraji trailcentra. Zpět se vracíme zpočátku stejnou cestou až na rozcestí u Sárovce, kde se dáme vpravo po cyklotrase 4229, které se držíme až do obce Hrušová. Hned po příjezdu do obce odbočíme ostře vlevo a po 200 m opustíme silnici vpravo po neznačené cestě dojedeme do osady Pekla. Zde odbočíme vpravo a přes nadjezd nad frekventovanou silnicí dojedeme do obce Cerekvice nad Loučnou. Přejedeme železniční přejezd a na návsi se dáme doprava kolem kostela směr Nová Sídla. Zde odbočíme vlevo na cyklotrasu, která se následně změní v hezkou cyklostezku, která nás dovede zpět do Tržku. Zde odbočíme na žlutou TZ a přes Nedošínský háj dojedeme na Šibeniční vrch nad Litomyšlí. Odtud již pouze sjezd po silnici do Litomyšle. Abychom se vyhnuli hlavní silnici s velkým provozem, již před podjezdem odbočíme vpravo a kolem nádraží dojedeme až k nadjezdu nad silnicí, po kterém kolo převedeme a pak podél Smetanova domu dorazíme zpět na náměstí, odkud jsme startovali.

https://mapy.cz/s/recazudoso

  1. Do Toulovcových Maštalí

Okruh malebným krajem pískovcových skal, hlubokých roklí a borových lesů. Trasa vede z větší části po místním originálním značení a je občas technicky náročnější – doporučujeme pro zkušenější cyklisty na horských kolech a elektrokolech. Start je v Nových Hradech, které tvoří jakousi vstupní bránu do této oblasti. Je zde krásný zámek s muzeem motokol a parkem s přírodním labyrintem, takže určitě stojí za návštěvu. Vyrazíme po silnici na cyklotrasu 4180, ze které po chvíli uhneme vlevo na místní trasu č. 4 směr Roudná. Zde je možné osvěžení v přírodním koupališti.  Pokračujeme po 4ce do osady Vranice, kde je i možnost občerstvení.  Z Vranic vystoupáme do vesnice Jarošov, kde se uhneme vpravo na místní trasu č. 9. Pokračujeme lesní cestou kolem malebných rybníků až k silnici v osadě Borek. Zde odbočíme doleva a po cyklotrase 4024 dojedeme do Budislavi. Zde se můžeme občerstvit v jedné z restaurací. Poté se napojíme na cyklotrasu 4021 a následně odbočíme vpravo na místní trasu č. 3, po které dojedeme k Novému rybníku.  Pokračujeme po trojce až k rozcestí, kde odbočíme vpravo na místní trasu 1. která nás dovede do samotného srdce Toulovcových Maštalí – skalního bludiště.  Cyklotrasa prochází v samé blízkosti tohoto nejznámějšího útvaru, takže si tam můžeme zajít bez kol. Následně klesavým trailem sjedeme zpět do Vranic, kde tentokrát uhneme doleva na místní trasu č. 8, která nás dovede do Boru u Skutče. Projedeme vsí až k malebnému lesnímu koupališti, kde se můžeme taktéž osvěžit. Napojíme se na místní trasu č. 2, po které sjedeme krásným lesním trailem podél potoka až na chatu Polanka, kde se nabízí možnost občerstvení. Odtud se můžeme po silnici vrátit do Nových Hradů nebo si celý okruh prodloužit krásnou cestou údolím Novohradky. Vede po místní trase č. 2, po které dojedeme k osadě Dolany. Zde odbočíme vpravo na místní trasu č. 1 a vystoupáme do vesnice Leština. Stále pokračujeme po jedničce a přes vesnici Podhořany se vrátíme zpět do Nových Hradů. Celý okruh měří 29 km a převýšení je 490 metrů.

https://mapy.cz/s/botemopeza

CROSS/GRAVEL

1. Do Psí kuchyně

Pod netradičním názvem se skrývá přírodní rezervace nedaleko Semanína, která zahrnuje zachovalé přirozené jedlové bučiny s druhově bohatou květenou. V dutinách starých buků hnízdí holub doupňák a sýc rousný, porost je domovem i mnoha jiných druhů ptáků. Na trase je i další zajímavé území nazývající se Králova zahrada. V podrostu podmáčených jasanovo-olšových lužních lesů vykvete na jaře tisíce rostlin zvláště chráněné bledule jarní. Z výše uvedeného vyplývá, že nejvhodnější čas pro tento výlet je jaro či podzim, kdy je zde příroda nejkrásnější.

Relativně nenáročná trasa vhodná pro crossová či gravel kola. Vede převážně po zpevněných lesních cestách. Jediné náročnější stoupání vede oblastí Psí kuchyně, námaha je následně odměněna dlouhým sjezdem do obce Strakov.

Tradičně začínáme u Domu sportu Stratílek, na výjezdu z náměstí se dáme doleva a hned po 100 metrech doprava do ulice Lidická, kde se napojíme na zelenou turistickou značku a po zpevněné cestě jedeme kolem travnatého letiště. Na křížení s polní cestou se tentokrát dáme vpravo (nepokračujeme po zelené TZ) a rovnou polní cestou přijedeme do obce Strakov. Zde se napojíme na cyklotrasu 182 a po silnici dojedeme do Janova, kde před kostelem odbočíme vlevo a po cyklotrase 4144 dorazíme na lesní křižovatku. Zde se dáme doprava a kousek po neznačené cestě pokračujeme. Chvíli jedeme po žluté TZ ale na ní dlouho nezůstaneme a stále po „hlavní“ lesní cestě dorazíme k cyklotrase 4202. Zde ostře odbočíme vlevo a napojíme se na zmíněnou cyklotrasu 4202. Po ní dojedeme až k velkému rozcestí U Antoníčka, kde uhneme na cyklotrasu 24 a kolem přírodní rezervace Králova zahrada dorazíme na kraj obce Semanín. Zde ostře odbočíme doleva na cyklotrasu 4047 a začneme stoupat táhlým výjezdem do oblasti Psí kuchyně. Dojedeme až na rozcestí a dáme se doprava dolů po cyklotrase 4144. Zhruba po 1 km nezapomeneme ostře odbočit vpravo na neznačenou lesní asfaltovou cestu, která nás rychlým klesáním dovede do obce Strakov. Kolem rybníka dojedeme až k silnici, po které se dáme vpravo zpět do Litomyšle. Nedojedeme až k hlavní silnici, ale odbočíme vpravo a kolem plovárny a hřbitova se vrátíme zpět na Smetanovo náměstí.

https://mapy.cz/s/bugusajaze

2.  Budislav a nahlédnutí do Toulovcových Maštalí

Zajímavý okruh vedený přes oblíbené turistické cíle v mikroregionu Toulovcovy Maštale. Navštívíme Budislav i Nové Hrady, kde je mnoho památek i možností občerstvení. Startujeme opět na Smetanově náměstí v Litomyšli po silnici směrem na Dolní Újezd. V obci Osík odbočíme z hlavní silnice doleva a po místních cestách si projedeme osecké údolí kolem říčky Desné až do Dolního Újezda. Pokračujeme přes Poříčí až na Budislav, kde je možnost občerstvení. Za Budislaví odbočíme ze silnici doprava a po chvíli se napojíme na červenou TZ. Kolem zajímavého Panského stolu a malebného Panského rybníka dojedeme do Vranic, kde je možnost osvěžení v přírodním koupališti a také občerstvení ve vyhlášené hospodě U Toulovce. Po místní značené trase č. 4 dojedeme do Nových Hradů, kde můžeme navštívit zámek s parkem. Z Nových Hradů vystoupáme po silnici do Chotovic a Makova. Následně odbočíme z hlavní silnice doleva k Růžovému paloučku, kde se napojíme na cyklotrasu 4021. Po ní dojedeme přes Morašice do Tržku. Po cyklostezce přes Nedošín se vrátíme do Litomyšle. Zde se můžeme odměnit výbornou zmrzlinou v restauraci U slunce. Celá trasa má rozumných 41 km a zvládnou ji i větší děti.

https://mapy.cz/s/cebotosupo

ELEKTROKOLA

1.  Do Nových Hradů

Pohodlný výlet, který na elektrokole zvládne každý. Délka cca 43 km, převážně po silnicích nižších tříd s malým provozem. Možnost spojit s návštěvou zámku Nové Hrady, kde je vyhlášené muzeum cyklistiky. Občerstvení možno v Budislavi nebo na chatě Polanka u Nových Hradů.

Od Domu sportu Stratílek vyjedeme na světelnou křižovatku, kde pokračujeme rovně kolem autobusového nádraží. Na kruhovém objezdu pokračujeme rovně na Osík a Dolní Újezd.  Za obcí Desná pozor na sjezd s ostrými zatáčkami. Přes Poříčí u Litomyšle začneme stoupat do Budislavi, kde je možnost občerstvení v několika restauracích. Je zde též možné navštívit několik zajímavých míst, např. Hradisko nebo moderní Kostel Boží lásky. Pokračujeme stále rovně až do obce Proseč, která je známá např. výrobou a muzeem dýmek. Na náměstí v Proseči odbočíme doprava a po cca 50 metrech opět doprava směr Bor u Skutče. Zde je možné kolo na chvíli odložit a navštívit pěšky vyhlášené skalní město Toulovcovy Maštale. Pokračujeme sjezdem na křižovatku u restaurace Polanka, kde můžeme využít nabídky občerstvení. Na křižovatce se dáme vpravo do Nových Hradů, kde určitě stojí za návštěvu místní zámek s muzeem cyklistiky. Z Nových Hradů pokračujeme stoupáním do obce Příluka (cyklotrasa 4021), za kterou se po krátkém sjezdu dáme doprava (pokračujeme po cyklotrase 4021) na Růžový Palouček, kde můžeme navštívit Arboretum. Stále po cyklotrase 4021 dojedeme do obce Morašice, kde se napojíme na hlavní silnici a přes obec Višňáry a Šibeniční vrch přijedeme zpět do Litomyšle. Abychom se vyhnuli hlavní silnici s velkým provozem, již před podjezdem odbočíme vpravo a kolem nádraží dojedeme až k nadjezdu nad silnicí, po kterém kolo převedeme a pak podél Smetanova domu dorazíme zpět na náměstí, odkud jsme startovali.

https://mapy.cz/s/dafularena

SILNICE

1.  Na hrad Svojanov a Lucký vrch

Náročnější vyjížďka pro sportovně zaměřené vyznavače silniční cyklistiky. Cílem je známý středověký královský hrad nad romantickým údolím řeky Křetínky. Při návratu je možné navštívit i populární vyhlídkové místo Lucký vrch nad obcí Telecí. Délka cca 100 km a převýšení okolo 1200 metrů předurčuje tuto trasu pro ty, co již mají něco najeto. Vede převážně po silnicích nižších tříd s minimálním provozem.

Od Domu sportu Stratílek vyjedeme na světelnou křižovatku, kterou projedeme rovně a hned za ní se dáme doleva. Zadními uličkami pokračujeme kolem říčky Desné směrem na Benátky. Projedeme v podstatě spojené obce Čistá, Trstěnice a Chmelík. V obci Květná odbočíme na hlavní silnici doprava a po cca 1 km opět uhneme z hlavní sinice doleva směr Pomezí. V obci Stašov odbočíme doleva na Rohoznou, kterou projedeme rovně a přiblížíme se našemu cíli – hradu nad stejnojmennou obcí. Zde můžeme na chvíli kola odložit a věnovat se prohlídce jednoho z nejstarších královských hradů.Můžeme se též občerstvit v hradní restauraci. Vrátíme se k odbočce ze silnice, dáme se doleva  a sjedeme do údolí řeky Křetínky. Zde se dáme doprava a pokračujeme přes obec Hamry do Bystrého. Zde si můžeme prohlédnout městskou památkovou zónu. Pokračujeme kousek po hlavní silnici, ale ještě před koncem obce odbočíme doleva na Nedvězí. U kostela odbočíme doprava na Korouhev, kde zhruba v polovině odbočíme doleva na Lačnov. Tam přejedeme rovně hlavní silnici a začneme stoupat dlouhou obcí Telecí na nejvyšší bod našeho výletu – Lucký vrch. Ten se nachází cca 1,5 km od hlavní silnice, takže můžeme k němu odbočit nebo nemusíme. Ale přestože stoupání je náročné, výhledy z jeho vrchu za tuto námahu jistě stojí. Po návratu na hlavní silnici pokračujeme do obce Borová, kde odbočíme vlevo na hlavní silnici a hned následně vpravo přes železniční trať pokračujeme do Poříčí u Litomyšle. Zde odbočíme vpravo a pokračujeme přes Dolní Újezd zpět do Litomyšle.

https://mapy.cz/s/dovovagaba

RODINNÉ VÝLETY S DĚTMI

1.  Na Růžový palouček

Nenáročný výlet, který zvládnou i starší děti s alespoň základní zkušeností s cyklistikou. Délka 24 km a cca 160 metrů převýšení. Cílem je známé poutní místo opředené několika legendami. Trasa vede převážně po cyklostezkách a úzkých asfaltkách s minimálním provozem.

Začínáme u Domu sportu Stratílek, projedeme celé náměstí a za poštou odbočíme vlevo. Projedeme kolem Smetanova domu a po nadjezdu nad hlavní silnicí se dostaneme do ulice T.G. Masaryka. Zde pokračujeme vpravo kolem nádraží k výpadové silnici na Morašice. Po ní se dáme vlevo a po krátkém stoupání přijedeme na Šibeniční vrch, odkud je krásný výhled na celou Litomyšl. Uhneme vpravo ze silnice a po polní cestě (žluté TZ) dojedeme přes Nedošínský háj do obce Tržek. Zde se dáme doleva a po silnici (cyklotrasa 4021) dojedeme do Morašic. Pokračujeme vpravo po zmíněné cyklotrase na Růžový palouček. Zde si můžeme prohlédnout arboretum a po krátké naučné stezce si projít park. Vrátíme se kousek po cestě, kterou jsme přijeli a pokračujeme vlevo přes Újezdec do Cerekvice nad Loučnou. Zde odbočíme vpravo a dáme se směrem Nová Sídla. Zde odbočíme vlevo na cyklotrasu, která se následně změní v hezkou cyklostezku, která nás dovede zpět do Tržku. Projedeme obcí a u rybníka odbočíme vpravo na cyklostezku 4021, která nás přes Nedošín dovede zpět do Litomyšle. Zde musíme přejet hlavní silnici a vrátit se zpět k výchozímu bodu na Smetanově náměstí.

https://mapy.cz/s/hudeludeho

Zobrazit více aktualit