Domů Blog

Tipy na domácí servis kol

19
ŘÍJ

Tipy na domácí servis kol

Autor: Kopecký Lukáš

Podzim je ideální čas na to postarat se o své kolo a dopřát mu po náročné sezóně trochu péče.

Tipy na domácí servis kol

Podzim je ideální čas na to postarat se o své kolo a dopřát mu po náročné sezóně trochu péče. Nejlepší volbou bývá spolehnout se na osvědčený cykloservis, kde mají zkušenosti i potřebné vybavení na veškeré opravy. Pokud však jsme alespoň trochu zruční a chceme si základní servis udělat v domácích podmínkách sami, přijdou vhod následující rady a tipy:

  • základem pro dobrý přístup ke kolu je servisní stojan. Na základní seřízení přehazovačky a brzd lze použít i jednoduchý stojánek na uskladnění kola (uchycení za osu, kdy je zadní kolo ve vzduchu). Nevýhodou je nutnost ohýbání se k zemi a špatný přístup k seřizovaným komponentům. Výhodou je dostupnost – tyto stojánky stojí v řádech několika stokorun. Lepší volbou je jednoduchý dílenský stojan – většinou ve formě trojnožky s upínacím mechanismem za sedlovku či rám. Tento stojan je skladný a umožňuje perfektní přístup ke všem komponentům. Nevýhodou je vyšší cena a také o něco menší stabilita než u profesionálního vybavení.
  • dalším potřebným vybavením je nářadí. Na základní seřizování stačí obvykle běžné nářadí, které má doma každý – ploché a křížové šroubováky, kleště, stranové a imbusové klíče. S takovým nářadím jsme schopni seřídit brzdy a přehazovačku a zkontrolovat dotažení všech šroubů.
  • na složitější opravy však budeme potřebovat speciální nářadí – kónusové klíče, stahováky na středové složení, kazetu nebo vícekolečko, centrklíč, nýtovač na řetěz, odvzdušňovací sady na kotoučové brzdy a další specializované potřeby. Konkrétní typy nářadí závisí na tom, do jak složitých oprav se chceme pouštět a jaké typy komponentů máme na svém kole. Takové vybavení již stojí poměrně dost peněz a vyplatí se obvykle pouze v případě, že pečujeme o více kol v domácnosti, máme na to čas a schopnosti.
  • návody a rady lze v dnešní době převážně hledat na internetu, kde při troše snahy najdeme i názorná videa a přesné popisy jednotlivých servisních úkonů.  Samozřejmě existují i knihy o servisu jízdních kol, jejich nevýhodou je obvykle již značná zastaralost, protože vývoj jde dopředu mílovými kroky a prakticky každý rok se objevují nové standardy a typy komponentů vyžadující speciální servisní postupy.
  • servis kola je obvykle spojen také s umytím a vyčištěním celého kola i jednotlivých komponentů. K tomu je vhodné zakoupit speciální nářadí – kartáče, pračky na řetěz atd. Existuje samozřejmě i speciální kosmetika a čistící prostředky určené na mytí kola. Na brzdy, řetěz a další více znečištěné komponenty je nutné použít silnější odmašťovací prostředky.
  • po umytí musí následovat namazání jednotlivých komponentů. Základem je vhodné mazivo na řetěz, silikonový olej na kluzáky odpružené vidlice a tlumiče, univerzální mazivo na čepy přehazovačky, lanka, bowdeny, a v neposlední řadě i vazelína určená do ložisek nábojů, středového a hlavového složení.
  • složitější komponenty jako jsou odpružené vidlice, tlumiče, teleskopické sedlovky a hydraulické brzdy je jednoznačně nejlepší svěřit kvalitnímu servisu a nepouštět se do jejich oprav v domácích podmínkách

Jak je zřejmé z výše uvedeného, domácí servis kol není nic snadného a pokud opravdu nemáme dostatek zkušeností a vhodné nářadí, můžeme způsobit více škod než užitku. Mezi nejčastější chyby patří:

  • snaha o opravu kola bez základních znalostí
  • nekvalitní nářadí, případně snaha o nahrazení potřebného specializovaného vybavení nějakými náhražkami
  • nedostatečné mytí, kdy se na jednotlivých komponentech pohonu vytvoří brusná směs, která prudce snižuje jejich funkčnost a životnost
  • přehnané mytí kola (např. tlakovou vodou), při kterém se voda dostane do ložisek a způsobí velké škody
  • použití špatných mycích a mazacích prostředků (např. příliš řídké nebo husté oleje na řetěz, nevhodná maziva s teflonem na odpružené vidlice atd.)
  • nedostatečné promazání obtížně přístupných míst – ložisek nábojů a středu, hlavového složení atd.
  • nákup nekompatibilních či nekvalitních náhradních dílů

Je jasné, že pro většinu běžných uživatelů je stále nejlepší volbou kvalitní cykloservis – když sečteme cenu specializovaného nářadí + potřebných mazacích a čistících prostředků, zjistíme, že se nám jednoznačně více vyplatí kolo svěřit do péče odborníkům. Nehledě na čas strávený opravami a také velké riziko chyby a poškození drahých komponentů.

Co se týká stále populárnějších elektrokol, i zde jsme schopni provést doma základní seřízení přehazovačky a brzd, složitější opravy a údržbu elektropohonu i baterie je prakticky nezbytné provádět pouze ve značkovém servisu.

Dům sportu Stratílek nabízí na všech svých pobočkách kvalitní cykloservis za rozumné ceny a s krátkými dodacími lhůtami. Pokud chcete mít na jaře kolo připravené k jízdě a nestresovat se někdy v březnu sháněním servisu na poslední chvíli, navštivte naše obchody v Litomyšli, Hradci Králové a Poličce právě teď. O vaše kolo se postarají odborníci s mnohaletými zkušenostmi a poradí Vám s vhodnou péčí a nutnými opravami.

Zobrazit více aktualit