Domů Blog

Tipy na výlety - pokračování

14
BŘE

Tipy na výlety - pokračování

Autor: Kopecký Lukáš

Přinášíme Vám pokračování našeho seriálu tipů na cyklovýlety - tentokrát v širším okolí - východní Čechy, Vysočina, severní Morava. Jsou vhodné i pro rodiny s dětmi - jejich náročnost není velká.

Tipy na výlety - pokračování

Tipy na výlety – Královéhradecký kraj

  1. Ratibořice a Babiččino údolí

Oblíbená turistická lokalita v podhůří Krkonoš, dobrá dostupnost (40 minut cesty autem z Hradce Králové).  Námi vybraná trasa zahrnuje všechna místa známá z díla Boženy Němcové.

Začneme na parkovišti nedaleko zámku Ratibořice, odkud sjedeme po cyklotrase 4018 do Babiččina údolí. Přejedeme most přes kanál a za ním se dáme doleva podél vody až na Staré Bělidlo. Kolem Viktorčina splavu pokračujeme dál po tzv. Bathildině cestě (stále po cyklotrase 4018), přejedeme Bílý most přes řeku Úpu a kousek za ním se uhneme ze silnice doleva zpátky do údolí Úpy. Držíme se stále červené značky a cyklotrasy 4018, přes Červený most přejedeme z levého břehu Úpy na pravý. U Slatinského mlýna odbočíme doprava na cyklotrasu 4056 a kolem zříceniny hradu Červená hora vystoupáme po silnici do stejnojmenné obce. Z ní se dáme po silnici směrem na Žernov, kde můžeme navštívit známou rozhlednu s výhledem na Krkonoše. Ze Žernova sjedeme po cyklotrase 4057 dolů k známému Bílému mostu, odkud již po silnici dojedeme zpět na start našeho výletu.  Zde můžeme ještě navštívit zámek nebo přilehlý park. Najeli jsme cca 13 km s přijatelným převýšením 175 metrů, což předurčuje tento výlet i pro rodiny s dětmi na menších kolech. V oblasti jsou široké možnosti občerstvení, nevýhodou může být v sezóně a o víkendech větší koncentrace lidí.

https://mapy.cz/s/duragavego

  1. Okolo Teplicko-Adršpašských skal

Okružní trasa, která objíždí známé skalní město, možno absolvovat oběma směry, my jsme zvolili trasu po směru hodinových ručiček.  Start je v největším městě a centru celé oblasti – v Teplicích nad Metují. Po cyklotrase 4036 vystoupáme po málo frekventované silničce do osady Skály, zde odbočíme ze silnice a pokračujeme po žluté značce polní cestou pod Čapím vrchem kolem bývalé osady Záboř do Liščího sedla. Zde se napojíme na červenou TZ a sjedeme do městečka Adršpach. Pokračujeme kousek po silnici kolem zámku a muzea lezení do Dolního Adršpachu, kde se nachází vstup do skal. Zde je možnost občerstvení a nákupu suvenýrů. Odbočíme ze silnice na cyklotrasu 22 a podél řeky Metuje dojedeme do osady Bučnice. Stále podél Metuje pokračujeme kolem vstupu do Teplických skal zpět do východiska našeho výletu – Teplic nad Metují. Celkem najedeme cca 20 km s převýšením 340 metrů. Trasa kombinuje asfalt a polní cesty a je sjízdná i na crossových a trekkingových kolech. Vzhledem k délce a profilu je vhodnější pro rodiny se staršími dětmi, které již mají s kolem zkušenosti. Návštěvu tohoto kraje samozřejmě můžeme spojit i s pěší prohlídkou skalního města v Adršpachu.

https://mapy.cz/s/hedokunobe

Tipy na výlety – Olomoucký kraj

  1. Bouzov a Javoříčské jeskyně

Okruh malebnou krajinou nedaleko Loštic (města známého především výrobou legendárních olomouckých tvarůžků). Start je v obci Bouzov, kde je možné navštívit i známý hrad. Napojíme se na cyklotrasu 6025 a pokračujeme jižním směrem po vedlejší silnici do osady Javoříčko, kde můžeme navštívit známý komplex jeskyní a také památník obětí 2. světové války.  Poté se vrátíme kousek po stejné cestě a následně odbočíme doleva po neznačené lesní asfaltce. Následně se napojíme na žlutou TZ (odbočíme na ní doprava) a po chvíli sjedeme vpravo na cyklotrasu 5030. Až dojedeme na křížení cyklotra, vydáme se vlevo po cyklotrase 6036 až do osady Doly. Zde odbočíme vpravo a vystoupáme po silničce zpátky do východiska našeho výletu. Okruh má cca 15 km a převýšení cca 300 metrů. Při návratu můžeme ještě navštívit město Loštice a nakoupit si místní speciality vyrobené ze syrečků.

https://mapy.cz/s/hofadumece

  1. Rychlebské stezky s dětmi

Krásný a nenáročný okruh po známých Rychlebských stezkách, které zvládnou i menší děti. Východiskem okruhu je Černá Voda, kde je i veškeré zázemí trailového centra. Vyrazíme severním směrem po cyklotrase 6047. Po cca 1,5 km se napojíme na místní značení a pokračujeme po příjemném trailu podél Černého potoka. Cesta stále mírně klesá a i děti si tak můžou užít krásné singltraily bez velké námahy. Dojedeme až na okraj města Vidnavy, kde se otočíme a po cyklotrase 6047 se vracíme po lesních cestách zpět do Černé Vody. Cestou můžeme na chvíli odbočit a pěšky navštívit vyhlídku na Smolném vrchu. Zpáteční cesta lehce stoupá, ale není to nic náročného. Celkem má tento okruh cca 16 km a 200 metrů převýšení. Občerstvení je možné ve Vidnavě nebo v Černé Vodě. Pro zkušenější bikery je povinností vyzkoušet i ostatní náročnější traily v Rychlebských stezkách. Zbytek rodiny může navštívit třeba Jeskyni na Pomezí nebo Lázně Jeseník.

https://mapy.cz/s/bucerojose

Tipy na výlety – Pardubický kraj

  1. Z Pardubic na Kunětickou horu.

Oblíbená rovinatá trasa vedoucí prakticky pořád po cyklostezkách bez provozu. Vhodná i pro menší děti. Začínáme u autokempu Cihelna, kde je i lanové centrum, koupaliště a další atrakce. Po cyklotrase č. 4125 jedeme kolem Labe až do obce Kunětice. Zde odbočíme vlevo na cyklotrasu 4124A a dojedeme až pod hrad Kunětická hora, kde můžeme udělat zastávku. Je zde mnoho možností občerstvení, různé dětské atrakce a samozřejmě lze navštívit i samotný hrad. Z parkoviště pod Kunětickou horou pokračujeme po neznačené cestě kousek východním směrem, po chvíli odbočíme vpravo a napojíme se na cyklotrasu 4124. Po ní dorazíme do obce Brozany, kde pokračujeme chvíli po silnici (stále cyklotrasa 4124) směr Staré Hradiště. Zde zahneme vlevo a stále po cyklotrase 4124 se vrátíme do výchozího bodu. Celkem okruh měří cca 17 km a převýšení je zanedbatelných 60 metrů.

https://mapy.cz/s/jamoneseho

  1. Ze Slatiňan na rozhlednu Bára.

Nenáročný okruh kolem Slatiňan s návštěvou oblíbeného vyhlídkového místa a místního trailového centra. Začínáme na parkovišti u zámeckého parku ve Slatiňanech. Po cyklotrase 4177 jedeme jižním směrem kolem restaurace Monako ke Kochánovickým rybníkům. Na rozcestí u Perného rybníka odbočíme vpravo a napojíme se na cyklotrasu 4185. Z ní odbočíme vlevo a po místním značení dojedeme až do areálu Podhůra, kde je kromě rozhledny i lanové centrum, přírodní tělocvična a krátké singltraily. Samozřejmostí je možnost občerstvení. Po místních stezkách se vrátíme zpět na cyklotrasu 4185, po které dojedeme do osady Říště, kde odbočíme vpravo na cyklotrasu 4179 a vrátíme se po silnici do místa startu. Celý okruh měří cca 10 km a převýšení je 150 metrů. Po jízdě můžeme navštívit i místní zámek nebo hřebčín.

https://mapy.cz/s/gorabakagu

  1. Do Toulovcových Maštalí

Okruh malebným krajem pískovcových skal, hlubokých roklí a borových lesů. Trasa vede z větší části po místním originálním značení a je občas technicky náročnější – doporučujeme pro zkušenější cyklisty na horských kolech a elektrokolech. Start je v Nových Hradech, které tvoří jakousi vstupní bránu do této oblasti. Je zde krásný zámek s muzeem motokol a parkem s přírodním labyrintem, takže určitě stojí za návštěvu. Vyrazíme po silnici na cyklotrasu 4180, ze které po chvíli uhneme vlevo na místní trasu č. 4 směr Roudná. Zde je možné osvěžení v přírodním koupališti.  Pokračujeme po 4ce do osady Vranice, kde je i možnost občerstvení.  Z Vranic vystoupáme do vesnice Jarošov, kde se uhneme vpravo na místní trasu č. 9. Pokračujeme lesní cestou kolem malebných rybníků až k silnici v osadě Borek. Zde odbočíme doleva a po cyklotrase 4024 dojedeme do Budislavi. Zde se můžeme občerstvit v jedné z restaurací. Poté se napojíme na cyklotrasu 4021 a následně odbočíme vpravo na místní trasu č. 3, po které dojedeme k Novému rybníku.  Pokračujeme po trojce až k rozcestí, kde odbočíme vpravo na místní trasu 1. která nás dovede do samotného srdce Toulovcových Maštalí – skalního bludiště.  Cyklotrasa prochází v samé blízkosti tohoto nejznámějšího útvaru, takže si tam můžeme zajít bez kol. Následně klesavým trailem sjedeme zpět do Vranic, kde tentokrát uhneme doleva na místní trasu č. 8, která nás dovede do Boru u Skutče. Projedeme vsí až k malebnému lesnímu koupališti, kde se můžeme taktéž osvěžit. Napojíme se na místní trasu č. 2, po které sjedeme krásným lesním trailem podél potoka až na chatu Polanka, kde se nabízí možnost občerstvení. Odtud se můžeme po silnici vrátit do Nových Hradů nebo si celý okruh prodloužit krásnou cestou údolím Novohradky. Vede po místní trase č. 2, po které dojedeme k osadě Dolany. Zde odbočíme vpravo na místní trasu č. 1 a vystoupáme do vesnice Leština. Stále pokračujeme po jedničce a přes vesnici Podhořany se vrátíme zpět do Nových Hradů. Celý okruh měří 29 km a převýšení je 490 metrů.

https://mapy.cz/s/botemopeza

Tipy na výlety – Kraj Vysočina

  1. Nejkrásnější místa Žďárských vrchů.

Relativně snadný, ale přesto krásný okruh v srdci Žďárských vrchů. Pojedeme kolem známých skalních útvarů, jako jsou Čtyři palice, Devět skal, Dráteníčky a další. Východiskem trasy je rekreační středisko Milovy ležící u stejnojmenného rybníka. Vydáme se po cyklotrase 4184 směrem na Moravské Křižánky, po chvíli odbočíme ze silnice a pokračujeme lesní cestou kolem skalního útvaru Čtyři palice, kde můžeme nechat kola a pešky se vydat na vrchol. Po cyklotrase 4337 dojedeme do Křižánek, které projedeme a pokračujeme po stejné cyklotrase kolem nejvyšší hory Žďárských vrchů – Devíti skal. Na rozcestí Brušovec odbočíme doleva na cyklotrasu 1 a pokračujeme po ní až na rozcestí s cyklotrasou 4022. Na ni odbočíme a dojedeme zpět do Milov. Okruh měří cca 20 km a převýšení je 250 metrů. Po celé trase je mnoho možností občerstvení.  V samotném středisku Milovy je kemp a mnoho možností ubytování. Nabízí se i varianta zůstat několik dní a vydat se na nejkrásnější místa v okolí i pěšky.

https://mapy.cz/s/padonoroke

Zobrazit více aktualit